Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2020 14:00
Čas čtení 1:25
Vojtěch Vanda

Konec pití piva do rána na Jakubáku je blízko, primátorka Brna zde chce snížit hluk a zavést pořádek

NEWS BRNO
Uložit Uložené

Na Jakubáku na obrubníku si s přáteli a s pivem v ruce už moc dlouho neposedíš.

Rozverným konverzacím a postávání s pivem za kostelem sv. Jakuba v Brně až do rána by měl být brzo konec. Rozhodla to primátorka města Markéta Vaňková, která se chystá pravidelně scházet s bezpečnostními složkami, starosty městských částí nebo odborníky na sociální služby, s nimiž bude řešit palčivé brněnské otázky.

Prvním tématem schůzky, jejíž rozuzlení bylo veřejnosti předneseno v tiskové zprávě na stránkách Magistrátu města Brna, bylo nejen klasické pivo na chodníku ve středu města, ale taká kulturní akce a občanské soužití.

Doporučeno
Žil jsem měsíc na minimální mzdě v Brně. Jde to, má to ale spoustu háčků Žil jsem měsíc na minimální mzdě v Brně. Jde to, má to ale spoustu háčků 19. prosince 2019 17:16

„Reagovali jsme na stížnosti a podněty občanů, kteří na náměstí a v jeho bezprostředním okolí bydlí a kteří mají problémy s hlukem zejména v letních měsících," uvedla předmět jednání primátorka. 

Svůj výklad upřesnila. „Na jednání jsme nejprve pozvali zástupce spolku Jakubák, který zastřešuje část provozovatelů restauračních zahrádek v lokalitě, následně také vedení Policie ČR, Městské policie Brno a pana starostu a tajemníka městské části Brno-střed," uzavřela výčet.

Nebude se totiž měnit pouze doba, do kdy bude možno venku popíjet, ale i prostor samotný. „Shodli jsme se na tom, že bude nutné rozšířit zahrádky u kostela tak, aby to odpovídalo reálnému využití prostoru," uvedla Vaňková. Zahrádky budou muset zavírat nejpozději o půlnoci. Vypadá to tak, že konverzace až do brzkých ranních hodin se budou muset přesunout někam jinam.

Kulturní akce budou mít také jiná pravidla. „Dohodli jsme se na jasném režimu doprovodného kulturního programu a na jeho formálně vhodném způsobu ohlášení. Oznamovat se tedy budou konkrétní akce – zatím to vypadá, že se budou konat v úterý a v pátek s tím, že kromě toho se zde bude svými aktivitami prezentovat Divadlo Bolka Polívky," zní verdikt. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Výčep Na stojáka (@vycep_na_stojaka),

Změny primátorka obhajuje tím, že uprostřed města bydlí lidé, kteří by také chtěli mít nějaký ten noční klid. Nicméně, musí se prý počítat s tím, že střed města je prostě trochu jiný než sídliště, tudíž bude muset dojít ke vzájemnému konsenzu.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Příští schůzka, která se bude prý konat za měsíc, bude také zajímavá. Předmětem řešení by kromě Jakubského náměstí měl být i prostor před hlavním nádražím a související území, jedná se o ulice Křenová, Dornych, Mlýnská, Čechyňská, Masná a Šujanovo náměstí.

Domů
Sdílet
Diskuse