Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2020 14:55
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Dvě třetiny Čechů souhlasí s manželstvím homosexuálních párů, tvrdí studie

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Podpora manželství homosexuálních párů roste.

Agentura Median předložila výsledky výzkumu z konce minulého roku, ve kterém zjistila, že 67 % obyvatel České republiky by nemělo problém s tím, aby homosexuální páry uzavíraly manželství. Výsledek byl prezentován v poslanecké sněmovně iniciativou Jsme fér a poslanci stran podoporujících tuto myšlenku. Informaci přinesl iDnes.cz a Český rozhlas.

Doporučeno
Tchaj-wan povolil sňatky homosexuálů jako první asijská země na světě Tchaj-wan povolil sňatky homosexuálů jako první asijská země na světě 17. května 2019 12:36

Podle Českého rozhlasu se do výzkumu zapojilo 1000 lidí nad 18 let z celé České republiky. Podpora homosexuálních párů prý mírně vzrostla. Čtyři pětiny jsou pro, aby si tyto páry mohly osvojit potomka svého partnera či partnerky, 60 % by dokonce souhlasilo i s tím, aby měli možnost adoptovat děti z ústavů. Úměrně s tím ale vzrostl i počet přesvědčených odpůrců této myšlenky, kteří jsou však v menšině.

Návrh zákona na uzavření manželství homosexuálních párů už prý leží ve Sněmovně 19 měsíců, poslanci s ním ale zatím nehnuli. Zákon totiž Sněmovnu rozděluje. Přestože mu vyjádřili podporu poslanci napříč různými stranami, konzervativně laděnější poslanci, taktéž napříč všemi stranami tvrdí, že by manželství mělo být ústavně zakotveno pouze ve vztahu muže se ženou

Návrh pro manželství homosexuálních párů podporuje i komunista Jiří Dolejš. „Je marginální skupina, která vystupuje bojovně proti. I ve velmi katolických zemích Evropy byl již zákon přijat,“ uvedl jeho komentář iDnes.cz. Těžko tedy usuzovat, kdy a jestli vůbec by mohl být sňatek homosexuálních párů uzákoněn, je však vidět, že zastoupení, hlavně u veřejnosti, má pořád větší.

Domů
Sdílet
Diskuse