Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2020 0:28
Čas čtení 2:53
Viktor Kniš

5 věcí, které víme o tragické smrti legendárního Kobeho Bryanta. Kam s dcerou letěli?

NEWS
Uložit Uložené

Sportovní svět přišel o důležitého člověka. Legendární basketbalista zahynul ve věku 41 let se svojí 13letou dcerou a dalšími 7 lidmi na palubě.

V neděli zasáhla svět tragická zpráva o smrti legendárního basketbalisty Kobeho Bryanta, který společně se svou 13letou dcerou zahynul po pádu helikoptéry. Ta se zhroutila v Calabasas relativně blízko centra Los Angeles. Pád nikdo z devíti lidí na palubě nepřežil.

Během prvních hodin vyšetřovatelé a záchranáři zveřejnili jen málo informací, z některých se však již dal vyskládat příběh o tom, kam vlastně bývalá hvězda NBA s jednou ze čtyř dcer letěla, a také se dozvídáme o svědectvích lidí, kteří byli v době pádu nedaleko.

Doporučeno
Svět se loučí s Kobe Bryantem. Basketbalovou legendu uctili minutou ticha hráči NBA, internetem se šíří emotivní videa Svět se loučí s Kobe Bryantem. Basketbalovou legendu uctili minutou ticha hráči NBA, internetem se šíří emotivní videa 26. ledna 2020 22:33

Připravili jsme souhrn všech dosavadních potvrzených informací, které vycházejí z lokálních zdrojů a slov záchranářů. Dozvíš se, kdo byl na palubě, co se dělo krátce před havárií a jaké nepravdivé informace mohou stále internetem kolovat.

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobeho Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Kobe Bryant se stal pětinásobným šampiónem NBA, tituly získal v letech 2000-2002, 2009 a 2010. Zároveň byl miláčkem domácího publika v Los Angeles a dvakrát ho prohlásili za nejužitečnějšího hráče finálové série play off – v letech 2009 a 2010.

Kromě toho byl i hráčem reprezentace Spojených států a ve dvou případech (2008 a 2012) získal zlatou medaili na olympiádě. Populární basketbalista vyhrál i Oscara za nejlepší krátký animovaný film.

Jak vrtulník havaroval? 

Proč stroj Sikorsky S-76 havaroval je zatím předmětem vyšetřování, ve hře je stále možnost lidského selhání, případně technické chyby stroje. Hledáním zavinění se bude zabývat Federální správa letectví ve spolupráci s Národní radou pro bezpečnost dopravy.

Portál TMZ informoval o tom, že očití svědci slyšeli, jak helikoptéra před pádem vydává podezřelý zvuk. Následně celé okolí zaplavil hustý kouř a zasahovat musely desítky hasičů, kteří více než hodinu lokalizovali oheň a následně pracovali na jeho likvidaci. Na tiskové konferenci jeden z vrchních policistů řekl, že místo nehody bylo těžko dostupné, když se však dostali bezprostředně k úlomkům helikoptéry, bylo zřetelné, že takovou nehodu nemohl nikdo přežít, informuje TMZ.

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobe Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Zdroj: TMZ

Kdo byl na palubě? 

První informace hovořily o nejméně čtyřech mrtvých, přibližně po dvou a půl hodinách od nehody už CNN informovalo o 9 obětech, přičemž jednou z nich byl i profesionální pilot. Náčelník policie na tiskové konferenci konstatoval, že oběti jmenovat nebude a udělá tak až po práci koronera, aby byla zaručena nepochybná identifikace. Zároveň nechce, aby se nejbližší obětí dozvěděly tyto informace z médií.

Je potvrzeno, že kromě legendárního basketbalisty Bryanta se v helikoptéře v době nehody nacházela i jeho 13letá dcera Gianna, informuje CNN. Kromě nich potvrdila zahraniční média i přítomnost baseballového trenéra Orange County jménem John Altobelli. Jména zbývajících pěti obětí se dozvíme v příštích hodinách, diskutuje se o možnosti, že na palubě byla ještě jedna spoluhráčka Kobeho dcery s otcem.

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobe Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Zdroj: Complex/FB

Kam letěli?

Bryant vedl svou dceru ke stejnému sportu, ve kterém vynikal on sám a také během neděle 26. ledna měli mířit právě na zápas. Ten se měl konat v Mamba Sports Academy v Thousand Oaks v odpoledních hodinách.

Dcera 41letého úspěšného sportovního velikána, celým jménem Gianna Maria Onore Bryant, se dnes měla na palubovku postavit jako hráčka a její otec ji měl trénovat, tvrdí ředitelka týmu Lady Mavericks Evelyn Morales podle CNN. Dívky měly hrát proti Lady Pride v rámci turnaje Mamba Cup Series. 

Svet truchlí, legendu uctívají všechny týmy NBA

S Kobem Bryantem se loučí celý svět včetně nejuznávanějších kolegů z oboru, ale i mnozí další, se kterými se měl možnost během svého života poznat. Michael Jordan, Lebron James, Kanye West, Barack Obama ale i celé týmy NBA mu vzdávají hold. Krátce po pádu stroje měl začít zápas mezi Denver Nuggets a Houston Rockets. Hráči uctili svého bývalého kolegu minutou ticha.

Před začátkem dalšího ze dřívějších zápasů mezi San Antonio Spurs a Toronto Raptors se ještě diskutovalo, zda by nemělo být setkání zrušeno. Hráči však takto alespoň měli možnost uctít legendu basketbalu veřejně a společně. Oba tyto týmy prvních 24 sekund na obou stranách nehrály, aby vzdaly poctu číslu 24, ve kterém odehrál Kobe Bryant značnou část kariéry.


Šíří se nepravdivé informace

Podobné chaotické situace, kdy ještě neexistuje mnoho potvrzených informací a většina z nich je závislá jen na jednom zdroji, kterým byli v tomto případě záchranáři, se vyznačují i publikováním nepravdivých informací. Portál ABC zveřejnil, že měly při havárii zahynout všechny dcery Kobeho Bryanta, což se nakonec ukázalo jako vymyšlená informace, která nebyla založena na pravdě.

Následně se ještě rozšířila informace, že se našel muž, který na Twitteru dokázal již v roce 2012 předpovědět, jak Kobe Bryant zemře. Podle všeho jen našel způsob, jak přepsat datum na svém příspěvku, což podle uživatelů hltv.com umožňuje právě wordpress téma Carbon v2.5.

5 vecí, ktoré vieme o tragickej smrti legendárneho Kobeho Bryanta. Kam s dcérou leteli?
Domů
Sdílet
Diskuse