Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2020 13:51
Čas čtení 1:03
Matej Krajčovič

Koupil je za 345 dolarů, nyní mají hodnotu 700 tisíc. Bývalý voják z ceny svých hodinek Rolex omdlel

TECH
Uložit Uložené

Kus, který koupil už v roce 1974, pořádně nabral na hodnotě.

Dražby různých předmětů jsou podle Gizmodo zajímavé i proto, že na ně často přicházejí běžní lidé, kteří něco najdou na půdě a zkusí to prodat. Často přitom netuší, že mohli celé roky vlastnit opravdu exkluzivní a pořádně drahý kousek

Americká veřejnoprávní televize PBS přinesla příběh bývalého vojáka, který do televizního pořadu Antiques Roadshow přinesl hodinky Rolex Daytona Oyster Cosmograph.

Chlapík je koupil v roce 1974 během své aktivní služby na základně v Thajsku za 345,97 dolarů. V 70. letech si totiž všiml, že modely Rolex nosívají piloti komerčních letadel a značku tak začal považovat za respektovanou.

Když za pár let hledal hodinky na potápění, sáhl právě po Daytona 6263. Vojáci tehdy dostávali 300 až 400 dolarů měsíčně. 

Hodinky však nakonec nechtěl trápit potápěním ve slané vodě. Jelikož byly opravdu pěkné a vlastnil ještě několik dalších modelů, rozhodl se je nenosit vůbec. Držel je v zabezpečené skříni a až nyní souhlasil s jejich vydražením. 

Když se v TV programu dozvěděl, že jejich současná hodnota sahá až k 700 tisícům dolarům, před kamerami „omdlel“.

Doporučeno
Masově populární, ale s neuvěřitelně přemrštěnou cenou. Toto jsi o hodinkách Daniel Wellington zřejmě nevěděl Masově populární, ale s neuvěřitelně přemrštěnou cenou. Toto jsi o hodinkách Daniel Wellington zřejmě nevěděl 15. října 2019 14:50

Cena má být extrémně vysoká i proto, že podobný model nosil i legendární herec a automobilový závodník Paul Newman. Jeho hodinky Rolex se před více než dvěma lety vydražily za 17,8 milionu dolarů.

Běžným modelům od Rolex postupně stoupá cena i proto, že firma ročně vyrábí jen omezený počet kusů. Mnozí majitelé, kteří si úspěšně vystojí pořadník a hodinky za několik stovek tisíc korun nakonec koupí, je pak později často prodávají dál. 

Dnes se již takto extrémní nárůst hodnoty čekat nedá, ale 30 až 50 tisíc navíc mezi každým dalším majitelem, jsou poměrně reálné částky.

Paul Newman s hodinkami Rolex Daytona (vľavo)
Paul Newman s hodinkami Rolex Daytona (vľavo) Zdroj: Getty Images
Domů
Sdílet
Diskuse