Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2020 18:00
Čas čtení 1:25
Antonín Havlík

Janek Rubeš vyzývá k trollení podvodných směnáren. Vyměňte si drobné a obratem zažádejte o jejich vrácení

NEWS
Uložit Uložené

Trocha lidového trollingu pro dobrou věc. Bojovník s podvodnými směnárnami, které nabízí pouze 16 Kč za euro, vymyslel novou výzvu. Ta nepoctivcům pořádně znepříjemní podnikání.

Janek Rubeš už dlouhá léta bojuje proti pražským nepoctivým směnárnám, které porušují zákon, podvádí a okrádají nic netušící turisty. Pro své reportáže natočil hodiny materiálu a dokázal, že stačí při směně mluvit cizím jazykem a zaměstnanci podvodných směnáren toho okamžitě využijí. 

Reportérovi se však díky jeho videím povedlo zavřít jednu pobočku podvodné směnárny na Staroměstském náměstí, ale boj proti nim je komplikovaný – jsou totiž drzé a mnoho z nich ve svém jednání i přesto pokračují. Jak ukázal v jednom ze svých starších videích, některé provozovny nedodržují ani v dubnu zavedený zákon, který směnárníky nutí vrátit peníze tomu, kdo o to požádá do tří hodin, a transakci zrušit.

Janek Rubeš vyzývá k trollení podvodných směnáren. Vyměňte si drobné a obratem zažádejte o jejich vrácení
Zdroj: Seznam Televize
Doporučeno
Pražská směnárna, nabízející nevýhodných 15 korun za euro, uzavřela svoji pobočku. Janek Rubeš usiluje o skoncování všech podvodných podniků Pražská směnárna, nabízející nevýhodných 15 korun za euro, uzavřela svoji pobočku. Janek Rubeš usiluje o skoncování všech podvodných podniků 12. října 2017 17:41

Proto vymyslel způsob, jak jim podnikání alespoň znepříjemnit a vyzval své sledující, ať směnárny tak trochu potrollí. Napsal o tom na svůj Facebook„Těch odpornejch triků jsou desítky a z některejch se zvedá kufr, ale je prostě nutný si to zažít pro pochopení. A teď to jde – bez rizika. Tak mě napadlo, že po Praze nás chodí plno a zabere to jen pár minut si takovou věc vyzkoušet,“ popsal na úvod.

„Vezmete si 5-10-50... euro, dolarů, liber... přijdete do směnárny, vyměníte a následně zažádáte o vrácení peněz. Prostě jste nečekali, že vám dají jen 16 korun za euro, když se tam píše 25 korun,“ popisuje návod, jak vyzrát na podvodníky a dodává, že ideální způsob je nemluvit u toho česky.

Právě cizinci jsou nejčastějšími oběťmi jejich triků. „Každý vrácení peněz je pro ně strašnej vopruz. Musí psát šéfovi, psát důvod proč to udělali... Když je tedy nedokáže prudit ČNB (porušují směnárenský zákon), Policie (odkazuje na ČNB), Magistrát (mají pronajaté prostory od města, kterému je jedno, že se tam porušuje zákon), tak je dokáže třeba poškádlit tohle,“ navádí Rubeš a přidává i výhody, proč by tak měli zájemci učinit.

Podle něj si totiž budou podvodníci muset dávat větší pozor a tím pádem se začnou lépe chovat i k cizincům. Navíc jde prý o zajímavý zážitek, směnárníky to bude provokovat a dobrovolníci se také přiučí novým ruským nadávkám. Jankem sestavenou mapu podvodných směnáren, u kterých mají zájemci tento „trolling pro dobrou věc“ provádět, najdeš zde:

Domů
Sdílet
Diskuse