Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2020 18:30
Čas čtení 5:23
Adam Smeták

Producentka Dcery: Náš film získal už 40 ocenění. Práce na něm trvala rok a půl

FILMY A SERIÁLY OSCAR
Uložit Uložené

Zuzana Roháčová nám popsala vítěznou cestu českého filmu Dcera a trochu poodhalila zákulisí fungování Akademie.

Český krátkometrážní animovaný film Dcera je naším největším želízkem v boji o Oscara za poslední dobu. Sbírá jedno ocenění za druhým a na svém kontě jich má v současnosti již 40. Zatím poslední, jubilejní ocenění, přebrali tvůrci na festivalu nezávislých filmů Sundance Film Festival, kde Dcera získala cenu poroty pro krátký film za animaci. 

U té příležitosti jsme se spojili s producentkou filmu Zuzanou Roháčovou, která byla zrovna na cestě zpět do Prahy. Prozradila nám, proč má podle ní Dcera takový úspěch u odborných porot, zhodnotila jaké šance má v oscarovém klání a nabídla nám zajímavý vhled do zákulisí fungování Akademie.

Za pár dní let spolu s režisérkou Dariou Kashcheevou opět odlétají do Los Angeles, kde se bude Dcera už 9. února ucházet o Oscara. Nám nezbývá než držet palce!

Doporučeno
Český film Dcera získal cenu na festivalu Sundance Český film Dcera získal cenu na festivalu Sundance 29. ledna 2020 9:49

Zuzana Roháčová a Daria Kascheeva
Zuzana Roháčová a Daria Kascheeva

Váš snímek Dcera na festivalu Sundance získal cenu poroty pro krátký film za animaci. Je to další z celé řady ocenění. Považujete ho krom nominace na Oscara za zatím nejprestižnější cenu?

Vlastně se jedná o jubilejní 40. cenu pro náš film. Nedá se říci, že by se kromě nominace na Oscara jednalo o nejprestižnější cenu, jelikož např. výhra v Annecy je pro animátory něco jako Oscar v animaci. Ale s ohledem na to, že Sundance patří mezi nejuznávanější festivaly na světě a v USA je brán jako největší festival nezávislého filmu vůbec, dá se mluvit o obrovském úspěchu.

Čtyřicet cen je opravdu hodně. Jak si vysvětlujete, že se Dcera líbila tolika odborným porotám? Dostáváte k tomu nějakou zpětnou vazbu?

Zpětnou vazbu dostáváme neustále. Ať už je to od kolegů režisérů, kteří jsou s námi v soutěžních kategoriích, nebo se na nás obrací programátoři festivalů, ředitelé festivalů, dramaturgové a samozřejmě i samotní diváci. Rozhovor vždy probíhá stejně... Říkají, že film viděli, že nemohli věřit vlastním očím, že jim zanechal v srdci stopy. Hlavně ženy, které jsou již matky ho prožívají opravdu s velkou intenzitou a poté o něm vypráví s takovým nadšením, že se jim lesknou slzy v očích.

Film používá univerzální jazyk, kterému rozumí jak děti, tak dospělí. Každý divák si v něm najde to své. Buď se na něj dívá z perspektivy dítěte, které kdysi prožilo podobné situace, nebo z perspektivy rodiče, které tento film donutí se zamyslet, zda se v určitý moment nechovají jako otec ve filmu.

Domů
Sdílet
Diskuse