Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2020 1:23
Čas čtení 0:53
Ondřej Jarůšek

Češi evakuovaní z Číny dorazili do Prahy. 36 lidí z jejich letadla mělo příznaky koronaviru

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pětice našinců je zpátky v České republice.

Pět Čechů evakuovaných z čínského Wu-chanu, který je epicentrem nového druhu koronaviru, se vrátilo do vlasti. Z Číny odcestovali na palubě francouzského speciálu společně se zhruba 250 dalšími lidmi ze 30 zemí. Po přistání ve Francii zamířili Češi do Bruselu, odkud je se dvěma Slováky odvezl český armádní speciál Jak-40 do Prahy.

Doma Čechy převzala záchranná služba, která je převezla do Nemocnice Na Bulovce. Tam je nyní čeká dvoutýdenní karanténa. Dvojice Slováků poputuje do nemocnice v Banské Bystrici.

Doporučeno
Epidemioložka: Nedá se vyloučit, že bude koronavirus ještě mutovat. Česko je na epidemii připraveno (Rozhovor) Epidemioložka: Nedá se vyloučit, že bude koronavirus ještě mutovat. Česko je na epidemii připraveno (Rozhovor) 31. ledna 2020 12:47

U část cestujících na letadle se projevily příznaky obávaného koronaviru. Potvrdila to francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. Konkrétně se má jednat až o 36 osob. Projevy u nákazy jsou podobné jako u běžně chřipky – nakaženého sužují neustupující horečky, dále nemoc doprovází kašel nebo bolesti kloubů a svalů.

V tuto chvíli se čeká na výsledky testů, které ukáží, zda je skupina cestujících novým druhem koronaviru skutečně nakažena. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že žádný z Čechů symptomy nákazy nevykazuje. Čekají je však testy, které budou přítomnost koronaviru testovat.

Domů
Sdílet
Diskuse