Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2020 10:42
Čas čtení 7:12
Antonín Havlík

Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta

ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE IRÁK ÍRÁN KORONAVIRUS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Je teprve měsíc od začátku roku 2020 a svět musel čelit hned několika hrozbám. Pojďme se podívat na jejich přehled.

Rok 2020 teprve začal a už vstupujeme do druhého měsíce. Za prvních jedenatřicet dní se ale stalo nebývale mnoho klíčových událostí, které ochromily populaci na mnoha místech planety. Ať už šlo o úmrtí, přírodní katastrofy, tragédie nebo konflikty. 


V české i slovenské redakci REFRESHERu jsme tyto momenty sledovali a v tomto článku ti přinášíme vhled do všech zásadních události posledních dní, které by ti neměly ujít. Společnost, příroda i všechno kolem nás se totiž neustále vyvíjí a je stále těžší zůstat neustále orientován. A svět do roku 2020 vkročil opravdu bouřlivě. 

Doporučeno
Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) 23. ledna 2020 19:52

Obava ze třetí světové války po Trumpově příkazu k zabití velitele Solejmáního

Jen dva dny po začátku nového roku, 3. ledna, si americký prezident Donald Trump přidal v noci na svůj Twitter velmi zvláštní příspěvek. Postnul obrázek americké vlajky – zcela bez kontextu. Za pár hodin se ukázalo, že o bezvýznamný tweet zdaleka nejde.

„Generál Kásem Solejmání během delšího období zabil nebo ošklivě zranil tisíce Američanů a připravoval se na zabití mnoha dalších... Ale byl dopaden! Byl přímo nebo nepřímo zodpovědný za smrt milionů lidí, včetně nedávného velkého počtu PROTESTUJÍCÍCH zabitých v samotném Íránu,“ vysvětlil v dalších tweetech šéf Bílého domu.

Bouřlivý začátek roku 2020: Hořel prales v Austrálii, lidé věřili v začátek 3. světové války, Čínu ochromil smrtící koronavirus
Zdroj: TASR/AP

Potvrdil tím útok Spojených států na letiště v Bagdádu, kde raketa zabila velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního. Írán reagoval pobouřeně a v reakci slíbil Trumpovi tvrdou odvetu. Uživatelé po celém světě na sociálních sítích začali okamžitě uvažovat o tom, že by tak mohlo dojít ke třetí světové válce

Internet reagoval po svém a značně ironicky, vzniklo tisíce memů, například na Twitteru pod hashtagem #WW3. Zdálo by se, že se lidé ani války nebojí – rychlé internetové vtípky se týkaly vyhlídek na válku a jak se na ni lidé připravují.

I když třetí světová nakonec naštěstí nevypukla, v dotčených zemích, hlavně Iráku a Íránu konflikt spustil velké nepokoje a hlavně strach z dalších útoků. Nejvíce při nich totiž trpí obyčejní lidé, kteří pak nemůžou žít kvalitní a klidný život.

 

Doporučeno
Íránec Mohammad pro REFRESHER: Každý den se bojíme, že bude válka Íránec Mohammad pro REFRESHER: Každý den se bojíme, že bude válka 8. ledna 2020 19:04

Sestřelení ukrajinského letounu

Zabití Solejmáního mělo další hrozivé nuance. Jednou z nich bylo sestřelení dopravního letadla, na jehož palubě se nacházelo 176 lidí. Tragédie se stala na lince do ukrajinského hlavního města Kyjeva. Na palubě bylo 82 Íránců, 57 Kanaďanů, 11 Ukrajinců a pasažéři dalších národností.

Svět byl ohledně tohoto neštěstí na pochybách. Nebylo jasné, jestli za pádem letadla stojí USA, Írán, technická chyba stroje nebo něco jiného. Íránská revoluční garda vinu odmítala a veřejně ji komunikovala jako špinavou západní propagandu. Pravda vyšla najevo až po dlouhých třech dnech.

K plné odpovědnosti za tento útok se totiž přiznal íránský generál Amír Alí Hádžízádeh. „Přijímám úplnou odpovědnost za tuto katastrofu. Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ řekl v íránské státní televizi. Za incident se omluvil, lidé zodpovědní za tuto chybu budou podle něj čelit důsledkům. Armáda zároveň vyjádřila upřímnou soustrast.

Doporučeno
Leo Beránek míří do vězení na šest let, s odvoláním neuspěl Leo Beránek míří do vězení na šest let, s odvoláním neuspěl 5. února 2020 13:09

Rozsáhlé požáry v Austrálii a nahá fotka za příspěvek na charitu

Zřejmě nikomu neunikla zpráva o masivních plamenech sžírajících australský kontinent. Lidé na sociálních sítích vytvářeli sbírky, snažili se pomoci. Požáry jsou sice v Austrálii normálním jevem každého suššího období, hrozivý byl ale rozsah toho letošního. Ubývá totiž srážek.

Poslední podzim bylo v Austrálii vůbec nejméně srážek a pokud nějaké přišly, tak jich bylo hodně v jeden moment a v půdě se voda nezachytila. Stačila jedna bouřka a blesk způsobil další oheň. Takových požárů vzniklo několik stovek a nebylo v lidských silách, ani v silách jakéhokoli stroje je uhasit.

Požáry tak během tohoto roku zasáhly více než šest milionů hektarů plochy v AustráliiPodle expertů mají na jejich rozsah vliv i klimatické změny. Katastrofa se samozřejmě zaryla i do životů Australanů. Hustý dým je dusí a způsobovat jim může dlouhodobé zdravotní obtíže, ničí jim samozřejmě i domovy.

Bouřlivý začátek roku 2020: Hořel prales v Austrálii, lidé věřili v začátek 3. světové války, Čínu ochromil smrtící koronavirus
Zdroj: 80 trading 24/Wikimedia Commons

Zemřely i stovky milionů zvířat, oheň podle profesora Andrewa Beattieho narušil potravní řetězec a je velká pravděpodobnost, že mnoho zvířat uhynulo kvůli ohňům, ale také na hlad.

K pomoci obětem požáru se přihlásily miliony lidí z celého světa – na sociálních sítích dokonce některé modelky a pornoherečky posílaly své odhalené fotografie za finanční příspěvek na pomoc Austrálii. 

Začala s tím influencerka Kaylen Ward, která každému, kdo dal na charitu minimálně 10 dolarů (zhruba 230 korun), obratem odeslala nahou fotku. Vybrala tak milion dolarů, tedy skoro 23 milionů korun, Instagram jí ale následně smazal účet.

Doporučeno
Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) Dobrovolný hasič v Austrálii: Byl jsem ochoten ztratit svůj dům při záchraně domů jiných lidí (Rozhovor) 8. ledna 2020 9:46

Putin rozšiřuje svou moc

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80208 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse