Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2020 10:37
Čas čtení 8:20
Vojtěch Vanda

Devítinásobného vraha, jenž byl u topení dítěte v kyselině, našli v Ústí nad Labem. Šlo o mafiánského bosse Cosa Nostry

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sedm let se skrýval před italskými zákony v šedivém paneláku na severu Čech. Nikdo, ani jeho přítelkyně, obchodní partner či jeho noví přátele netušili, kým Umberto Bonfiglio alias Luigi Putrone doopravdy byl.

Drtivá většina lidí viděla filmy, slyšela podcasty nebo četla knihu o tajných rodinách v podsvětí, které nejlépe z jihu Itálie řídily všemi dostupnými prostředky chod organizovaného zločinu. Například snímky The Godfather nebo Scarface jsou velice příjemným zpestřením večera, ve kterém jste se svým protějškem schouleni na gauči u televize. Mrazivá atmosféra, dobré jídlo a pohoda.

Mnohem méně příjemnější představou je potom uvědomění si faktu, že se všechny tyto zábavné a i jinak zajímavé mediální výstupy zakládají na pravdě. Smutným důkazem mafiánské činnosti z poslední doby může být i smrt novináře Jána Kuciaka, který se zabýval činností zločinecké organizace 'Ndrangheta na Slovensku. A přestože přišel o život v souvislosti s jiným případem, jeho poslední práce, která vyšla post mortem, mapuje právě mafiánskou činnost u našich sousedů.

Doporučeno
Ruská mafie v  90. letech v Česku. Obchodovala se semtexem, letadly, drogami i ženami. Někteří začínali jako skořápkáři v Praze Ruská mafie v 90. letech v Česku. Obchodovala se semtexem, letadly, drogami i ženami. Někteří začínali jako skořápkáři v Praze 28. srpna 2019 10:41

Slovensko už není tak „daleko“ jako Itálie, to je známá věc. Jednomu se z toho může orosit čelo. Avšak známým faktem je také to, že v České republice, nejokatěji v 90. letech minulého století, operovaly východoevropské a balkánské zločinecké spolky. Tudíž ani u nás nejsme mafiánskými praktikami úplně nepolíbení. Přesto něco tajemného, dobrodružného a možná i nebezpečnějšího číhá ve stínu nehezkých událostí na Apeninském poloostrově.

Případ, který ti přiblížíme, má co do činění jak s mafií, tak s Itálií, ale i s Českem. Poodhalíme životní příběh Luigiho Putroneho, v Česku známého jako Umberto Bonfiglia. Podnikatele, který žil v Ústí nad Labem. Pokud však odstraníme škrabošku ve formě civilního zaměstnání, zjistíme, že šlo o hlavu mafiánské větve nechvalně proslulé Cosa Nostry. Co přivedlo mafiánského pohlavára k podnikáni v Ústeckém kraji? A kým vlastně doopravdy byl?

Doporučeno
Když vás unesou „oni”. Nevyřešený případ tajného agenta nahání husí kůži dodnes Když vás unesou „oni”. Nevyřešený případ tajného agenta nahání husí kůži dodnes 26. října 2019 13:56

Mafie

Pod pojmem mafie si díky americkým zromantizovaným filmům představíme pět až deset skvěle oblečených chlapů ve smokinzích, v ruce s revolverem a v puse s doutníkem, s uhlazenými vlasy, vytříbenými obchodními taktikami a bezcitným jednáním.

Ne vždy tomu tak však bylo. Původní mafie se zformovala za účelem ochrany obyvatel Sicílie před arabskými a francouzskými okupanty v druhé půli 19. století. Jakmile ale získávala moc, začala toho zneužívat. Kupily se poplatky za ochranu, z hazardu, mafie se začala angažovat v politice a v samotném hospodaření největšího italského ostrova.

Z tohoto podhoubí vzešel i mafián Luigi Putrone. Podle iDnes se narodil v roce 1961,  podle ústředního ředitelství kriminální policie italského ministerstva vnitra to bylo 8. září 1960, na jihozápadě Sicílie v provincii Agrigento, v přístavním městečku Porto Empedocle. Jeho rodina byla zapojena do činnosti známé mafiánské organizace Cosa Nostra. A mladý Putrone dělal všechno pro to, aby se v jejím rámci vyšplhal co nejvýš.

Špinavá práce

Člověk musí počítat s tím, že pokud je členem mafiánské větve, která má za úkol likvidaci nepohodlných lidí, zastrašování a vůbec ty nejvíc násilné akty, že si ušpiní ruce. A mladý Putrone se toho, podle veškerých informací, nebál.

Snímek mladého Putroneho z vězení

Pomohl rozpustit dítě v kyselině, zatkli jej v České republice. Luigi Putrone byl hlavou mafiánské rodiny z Cosa Nostry
Zdroj: commons.wikimedia.org/CC0

Během osmdesátých a devadesátých let měl mít na svědomí devět vražd, mezi nimiž byli například i mrtví soudci. Avšak případ, který Putroneho „proslavil“ nejvíce, se týkal muže, který porušil mafiánskou mlčenlivost, takzvanou omertu. Donášení autoritám odnesl jeho syn. Na tento případ vzpomínají italské autority, veřejnost i média jako zvlášť ohavný.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80244 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse