Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2020 20:04
Čas čtení 1:36
Antonín Havlík

Vietnamská restaurace v Praze kvůli koronaviru nechtěla obsluhovat čínské zákazníky. Je to rasistické, píší lidé na internetu

GASTRO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vietnamská restaurace na pražských Vinohradech vyvěsila na dveře zvláštní ceduli. Odmítla kvůli koronaviru obsloužit čínské zákazníky. Problémové varování po kritice odstranila.

„V zájmu ochrany veřejného zdraví restaurace dočasně nepřijímá čínské zakázky. Děkuji za pochopení,“ napsala si vietnamská restaurace na pražských Vinohradech na ceduli při vstupu do své provozovny. Nápis visel v restauraci ve třech jazycích: v češtině, angličtině a čínštině. Majitelé takto reagovali na hrozbu nákazy koronavirem, který zmutoval právě v Číně.

Bistro si tímto gestem poštvalo proti sobě potenciální zákazníky, kteří takové omezení berou jako projev xenofobie a rasismu. Na problematický zákaz upozornil uživatel The Prague Geezer na svém Facebooku.

Doporučeno
Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta 5. února 2020 10:42

„Xenofobní místo, nemůžu doporučit něco, kde nevpouští zákazníky jen kvůli jejich národnosti,“ stěžuje si na facebookových stránkách restaurace uživatelka Alejandra R. A není jediná, komu zákaz vadí. „Pražská radnice by si měla přehodnotit licenci pro tuto restauraci, mají mimořádně rasistickou ceduli proti čínským obyvatelům, nedoporučuji,“ píše další uživatel Baracoa M.

Stovky lidí ceduli zkritizovaly i u příspěvku Prague Morning, který ho sdílel a rozšířil mezi návštěvníky hlavního města. Mnoho z nich už do restaurace prý nezamíří.

„Pokud zákazník není Číňan a vrátí se z Wu-Chanu (epicentra nákazy, pozn. red.), může přijít do vaší restaurace? Mnoho čínských lidí žijících v Německu navštěvuje Prahu. Do vaší restaurace tedy nemohou? Měli byste ten papír sundat. Takhle se mi to nelíbí, ochraňovat veřejné zdraví NENÍ vaše práce,“ zlobil se jiný uživatel.

Dali jsme prostor k vyjádření majitelům restaurace, kteří problémové varování ze svých prostor již odstranili. Nijak se však nevyjádřili. Stanovisko k situaci odmítla restaurace vydat také u původního příspěvku The Prague Geezera, který ji k tomu veřejně vyzval.

Podle českého zákona je nepřípustné, aby si majitel podniku určoval podle rasy nebo vyznání toho, kdo může vstoupit do jeho restaurace.

V celé problematice hraje roli hrozba nákazy koronavirem, opatření, jaké vydala vietnamská provozovna, však není na místě. Pražská hygienická stanice žádné podobné opatření nevydala.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

AKTUALIZOVÁNO 12:32: Restaurace redakci včera večer zaslala toto vyjádření: „Zmíněné upozornění bylo vyvěšeno jen velice krátce. Vedla nás k tomu obava z rychle se šířící nebezpečné epidemie, kterou je v současné době zasažena především Čína. Bohužel naše vyjádření těchto obav vyústilo v politováníhodné nedorozumění. Upozornění již bylo odstraněno a bylo zveřejněno vyjádření. Nastalé situace nám pak je velice líto. Nebylo naším úmyslem kohokoli se dotknout.“

Na Facebooku pak ještě dodala: „Zaručujeme se Vám, že naše restaurace rozhodně nediskriminuje žádné hosty, naopak jsme zcela proti jakýmkoli projevům nesnášenlivosti. Všech našich zákazníků si velice vážíme a pevně doufáme, že nám dáte šanci vše napravit.“

Domů
Sdílet
Diskuse