Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2020 10:51
Čas čtení 0:55
Tina Hamarova

Žena, která strávila nejvíce času ve vesmíru, se vrátila na Zem

Žena, která strávila nejvíce času ve vesmíru, se vrátila na Zem
Zdroj: Twitter/NASA
ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Christina Koch strávila ve vesmíru téměř celý jeden rok.

Americká astronautka Christina Koch překonala rekord v čase, který jakákoliv žena kdy strávila ve vesmíru, o 40 dní. Původně měla být na vesmírné stanici ISS „jen“ na půl roku, v dubnu minulého roku však NASA oznámila, že zůstane celých 328 dní.

Ruská loď Sojuz s tříčlennou mezinárodní posádkou přistála podle NASA uprostřed kazašské stepi ve čtvrtek v 10 dopoledne. Kromě Christiny (NASA) byli na palubě i ruský kosmonaut Alexander Skvortsov (Roscosmos) a Ital Luca Parmitano (ESA).

Koch sdílela fotografii z vesmíru, kde napsala, co jí bude z vesmíru nejvíce chybět. „Neskutečná krása planety Země i z výšky a zázraky, které vytvořili její úžasní lidé.“

Doporučeno
Kolik stromů očekáváte ve vesmíru? Maskovací uniformy „vesmírných vojáků“ se na Twitteru staly terčem vtipů Kolik stromů očekáváte ve vesmíru? Maskovací uniformy „vesmírných vojáků“ se na Twitteru staly terčem vtipů 19. ledna 2020 11:53

Během své mise Christina obletěla Zem přesně 5248krát a překonala 223 milionů kilometrů. Christina přepsala historii také tím, že se zúčastnila prvního kosmického letu mimo základnu ISS, jehož posádka sestávala ze dvou žen. Společnost jí dělala Jessica Meir. Spolu s Jessicou dokončily celkem 6 takových cest a mimo stanice spolu strávily 42 hodin a 15 minut.

Domů
Sdílet
Diskuse