Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2020 17:15
Čas čtení 0:36
Adam Smeták

Koronavirus z Wu-chanu dostane jméno. Ponese název SARS-CoV-2

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nové jméno má přispět ke zmírnění stigmatizace.

Nový typ koronaviru, který se prvně objevil pravděpodobně na tržišti v čínském městě Wu-chan, dostane oficiální název. Média o něm dosud referovala jako o „koronaviru z Wu-chanu“, nebo dokonce i jako o „čínském koronaviru“. O nákaze se také psalo pod dočasným názvem – koronavirus 2019-nCoV. Nový druh viru, kterému už podlehlo přes tisíc lidí a který se objevil už ve více než 20 zemích světa, ponese oficiální název SARS-CoV-2. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace.

Název byl vybírán tak, aby nepodporoval stigmatizaci. Povědomí o původu viru v Číně a referování o něm v médiích jako o „čínském koronaviru“ mohlo přispět k vzrůstajícím rasistickým výpadům proti Asiatům i na našem kontinentu. Název nemoci, kterou virus způsobuje, je velmi prostou složeninou slov – COronaVIrus Disease 2019 – Covid-19.

Doporučeno
Koronavirus rozpoutal i vlnu rasismu a xenofobie Koronavirus rozpoutal i vlnu rasismu a xenofobie 3. února 2020 13:31

„Museli jsme najít název, který neoznačoval geografickou lokalitu, zvíře, jedince nebo skupinu lidí,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. K tomu dodal, že se nový název navíc snadno vyslovuje. 

Domů
Sdílet
Diskuse