Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2020 15:47
Čas čtení 0:56
Vojtěch Vanda

Rekonstrukce Václavského náměstí byla odsouhlasena pražskou radnicí

NEWS
Uložit Uložené

O krok blíž novému Václaváku.

Pražští radní odsouhlasili dlouho plánovanou rekonstrukci Václavského náměstí. Rekonstruovat by se mělo celé, už letos by se mělo začít s jeho spodní částí. Na obnoveném „středu“ Prahy by se mělo také vysázet více stromů, rozšířit místo pro pěší a v horní části vybudovat podzemní nádrž na dešťovou vodu. S informací přišlo echo24.cz.

Doporučeno
Václavské náměstí se změní. Architekti odhalili vizualizaci, která počítá s tramvajemi i místy pro odpočinek Václavské náměstí se změní. Architekti odhalili vizualizaci, která počítá s tramvajemi i místy pro odpočinek 21. října 2019 17:19

Odsouhlasen byl návrh architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, jejíž projekt byl vytvořen v roce 2005. Náměstí se předláždí a vznikne větší prostor pro chodce. Už letos se počítá se začátkem rekonstrukce spodní části od tramvajové trati na Můstek, kde by měly být stávající stromy nahrazeny 45 novými lipami malolistými, zároveň by sem měl být omezen vjezd osobních aut. Nově zde přibudou také pítka a základna pro umisťování vánočního stromu. Celé to bude stát 326,6 milionu korun.

Rekonstrukce Václavského náměstí byla odsouhlasena pražskou radnicí
Zdroj: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Důležitou částí obnovy náměstí bude i podzemní nádrž. Ta bude rozdělena na dvě části: první část by měla zachytávat dešťovou vodu z náměstí a střech domů, která by se následně využívala na závlahu zeleně na náměstí. Druhá část by byla tzv. akumulačně-retenční, která by při dešti ulehčovala stokové síti. Tuto novinku využijí hlavně cestují metra A ve stanici Můstek, jejíž vestibul se při vydatném dešti pravidelně vytápí.

Projekt nádrže si vezme na starost Dopravní podnik hl. města Prahy v rámci projektování tramvaje od Národního muzea do Jindřišské a Vodičkovy ulice. Kdy se začne s rekonstrukcí horní části a kolik to bude stát, zatím není jasné.

Domů
Sdílet
Diskuse