Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2020 18:23
Čas čtení 0:55
Vojtěch Vanda

V Severním Irsku se sezdal první homosexuální pár

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

My můžeme jenom gratulovat!

 V květnu 2015 se zasnoubily, 11. února 2020 se vzaly. Prvním homosexuálním manželským párem v Severním Irsku budou Robyn Peoples z Belfastu a Sharni Edwards z Brightonu. Sňatek ženám umožnil zákon, který byl schválen už v červenci minulého roku, nicméně v platnost vzešel až 13. ledna. Informaci přinesl Time.

Doporučeno
V Severním Irsku uzákonili manželství homosexuálů V Severním Irsku uzákonili manželství homosexuálů 13. ledna 2020 15:25

Svatba se bude konat v městě Carrickfergus kousek od hlavního města irské části Spojeného království. Obě nevěsty se dohodly, že si k oltáři vezmou svatební šaty. „Navzájem jsme si je neukazovaly. Budeme je tajit do té doby, dokud nás nepovedou k oltáři,“ vysvětlila webu Time Angličanka. 

Uzákonění svateb je zapříčiněno dlouholetou prací koalice spolků za zrovnoprávnění homosexuálních sňatků Love Equality (Rovnost v lásce). Registrované partnerství sice platí ve Velké Británii a Severním Irsku už od roku 2005, čehož využilo 202 severoirských homosexuálních párů. Manželství však, na rozdíl od Anglie, Skotska a Walesu, kde je legální manželství homosexuálních párů od roku 2014, bylo zde uzákoněno až nyní.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Making history with my baby - 5days to go ❤ #FirstSameSexMarriageNorthernIreland #lgbtqia @robynbelfast

Příspěvek sdílený Sharni Edwards (@sharniedwardsxo),

Po osmadvaceti dnech, ve kterých je manželství platné, se jeden pár nechal sezdat. Není zatím známo, kolik dalších homosexuálních párů nahlásilo úřadům, že se chce vzít. Nicméně pokud by páry stály o církevní obřad, nebude jim vyhověno. Ty zákon nezahrnuje. Severní Irové už proto nemusí být frustrovaní ze svých jižních sousedů, kteří jako první na světě, v referendu z roku 2015, homosexuální manželství uzákonili.

Domů
Sdílet
Diskuse