Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2020 15:05
Čas čtení 1:08
Tina Hamarova

Počet nakažených koronavirem raketově vzrostl. Ze 14 tisíc nakažených v provincii Chu-pej je téměř 50 000 pacientů

Počet nakažených koronavirem raketově vzrostl. Ze 14 tisíc nakažených v provincii Chu-pej je téměř 50 000 pacientů
Zdroj: TASR/AP Photo/Gemunu Amarasinghe
NEWS ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Tito pacienti se nenakazili za jeden den. Autority povolily na diagnostiku nákazy používat i jiné metody, které potvrdily více infikovaných lidí.

Přesná čísla říkají, že jen ve čtvrtek se počet infikovaných virem SARS-CoV-2 v epicentru nákazy provincii Wu-chan vyšplhal ze 14 840 případů na 48 206. Informaci od čínské vlády potvrdily The New York Times ve svých pravidelných aktualizacích k nákaze.

Takový zvrat je výsledkem rozhodnutí čínských úřadů, které po měsících připustily i jiný způsob diagnostiky onemocnění. Dosud se nákaza virem SARS-CoV-2 dokazovala pouze testem nukleové kyseliny. Vládní experti ale přiznali, že přesnost takového testu byla jen 30–40 %.

Doporučeno
Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus Lék, který vyvíjel Čech, zabírá na koronavirus 4. února 2020 14:27

Nemocnice měly také problém s nedostatkem takových testovacích balíčků – často se tak stalo, že i když měl pacient podezření na nákazu virem SARS-CoV-2, lékaři ho neměli jak otestovat a poslali ho domů. Jiní čekali v nemocnicích na testy i několik dní a nákaza se tak šířila dál.

Nově by měl přítomnost SARS-CoV-2 potvrdit i CT sken plic, což snad urychlí odhalení nemoci a pacienti budou moci být dříve izolovaní od ostatních.

Obrovský nárůst nemocných tlačí na čínskou vládu, aby přijala další opatření. Komunistická strana podle The New York Times už propustila ze svých postů představitele provincie Chu-pej i epicentra nákazy města Wu-chan. Veřejnost je čím dál tím více znepokojena, i nadále se objevují informace, že vláda se snaží skutečná čísla utajit a od začátku si nepřiznává pochybení při informování o šíření nákazy.

Doporučeno
Lékař, který i přes tlak ze strany čínské vlády upozornil na koronavirus ve Wu-chanu, zemřel Lékař, který i přes tlak ze strany čínské vlády upozornil na koronavirus ve Wu-chanu, zemřel 7. února 2020 6:48
Domů
Sdílet
Diskuse