Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2020 20:17
Čas čtení 1:31
Ondřej Jarůšek

Reportáž o Conoru McGregorovi na TV Nova ohrožuje psychický vývoj dětí, tvrdí televizní rada

SPORT
Uložit Uložené

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má problém s bojovým příspěvkem v Televizních novinách.

Násilné záběry ze zápasu Conora McGregora vysílané na televizi Nova by mohly negativně ovlivnit psychický vývoj dětských diváků. To alespoň tvrdí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která na tuto skutečnost stanici upozornila. O bližších podrobnostech televizní rada informovala na svých stránkách v tiskové zprávě z nedávného zasedání.

Adorované násilí?

Za problematické vysílací rada považuje konkrétně reportáže v pořadu Televizní noviny ze dne 19. ledna 2020. Jak se v tiskové zprávě píše, první reportáž na Nově informovala „o vzrůstajícím množství případů násilí mezi dětmi“, krátce nato pak přišla reportáž zaměřená na slavného irského bojovníka.

„Ačkoli je v reportážích o vzrůstajícím množství případů násilí mezi dětmi všechen násilný obsah rozmazaný a reportéři zdůrazňují, že se jedná o nevhodné chování, kterým se děti pouze snaží získat lepší postavení mezi vrstevníky, v reportáži uvedené o patnáct minut později o zápasníkovi UFC McGregorovi je násilí adorováno, jsou zde otevřeně zobrazené hrubé rány včetně ran pěstí do hlavy způsobujících krvácení,“ píše se ve zprávě.

Doporučeno
Conor McGregor dojal diváky. Po zápase se objal s babičkou Cowboye, vychovala prý skvělého člověka Conor McGregor dojal diváky. Po zápase se objal s babičkou Cowboye, vychovala prý skvělého člověka 19. ledna 2020 12:53

Boj je prý navíc zobrazován mimo jiné jako cesta k bohatství. „Zápasník je diváky i reportéry pro své schopnosti skolit protivníka obdivován, násilné chování je prezentováno jako snadný způsob, jak si zajistit peníze i postavení, což je v hrubém rozporu s vyzněním reportáží o násilném chování mezi dětmi,“ míní vysílací rada.

Snížená citlivost?

Děti mohou mít údajně také problém rozlišit mezi násilím v rámci sportu a ve společnosti. „Ačkoli je agresivní chování zápasníků prezentováno v rámci realisticky vypadajícího sportu, pro dětského diváka se rozdíly mezi takto zobrazovaným sportem (v reportáži je například vidět, že rozhodčí musí zápasníka, který agresivně vytrvale bije ležícího
protivníka do hlavy, doslova odtáhnout) a realitou mohou stírat a naopak mohou vybízet
k nápodobě takového chování, které je společností obdivováno,“ pokračuje zpráva.

Doporučeno
Král je zpátky: Karlos Vémola, Pirát i bojovníci UFC reagují na výhru Conora McGregora Král je zpátky: Karlos Vémola, Pirát i bojovníci UFC reagují na výhru Conora McGregora 19. ledna 2020 15:48

Kvůli tomu má pak docházet k riziku ohrožení vývoje dětských diváků. „Takto prezentované násilné chování, obzvlášť pak ve spojení s reportážemi snažícími se upozornit na rostoucí agresivitu u dětí, mělo u dětských diváků potenciál snižovat citlivost k projevům násilí. Pořad tak mohl ohrozit zejména psychický vývoj dětí a mladistvých,“ uzavírá vysílací rada.

TV Nova tím podle nich porušila zákon a byla jí stanovena lhůta 7 dní na učinění nápravy (od doručení upozornění).

Conor McGregor se do zápasení v oktagonu vrátil v lednu tohoto roku po více než roční pauze. V očekávaném zápase porazil Donalda Cerroneho po 40 sekundách a záběry z boje obletěly svět. Po zápase se pak objal se soupeřovou babičkou. Co si o názoru rady myslíš ty? Dej nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse