Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2020 14:45
Čas čtení 0:50
Daniel Mikolášik

Miliardy sarančat terorizují východní Afriku a požírají úrodu. Obyvatelé se obávají hladomoru

NEWS
Uložit Uložené

Země používají chemické pesticidy a mobilizují i vojáky.

Země východní Afriky zažívají kritické období. Poslední týdny totiž v této oblasti úřadují sarančata, které pustoší regiony a požírají úrodu. Létají v rojích, které z dálky připomínají jakýsi mrak, a jsou jejich miliardy. Někteří je přirovnávají k nositelům biblické zkázy.

Jak informuje National Geographic, postižených bylo už 7 afrických států. Škůdci se podle všeho rozmnožili v Jemenu a Somálsku, kde je občanská válka a úřady to v těchto oblastech nedokážou kontrolovat. Za jeden den může roj zkonzumovat jídlo až pro 35 tisíc lidí. Obyvatelé, ale dokonce i OSN, se kvůli požírání úrody bojí hladomoru.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

K jejich rozšíření výrazně přispěly i změny klimatu, sarančata prosperují zejména díky obdobím silných tropických dešťů. Odborníci tvrdí, že za to může dlouhodobě vlhké počasí včetně několika, v této oblasti vzácných, cyklonů, které za posledních 18 měsíců zasáhly východní Afriku a Arabský poloostrov.

Miliardy kobyliek v roji terorizujú východnú Afriku a požierajú úrodu. Obyvatelia sa obávajú hladomoru
Zdroj: National Geographic

Cyklóny způsobil podobný jev, který měl dopad i na ničivé požáry v Austrálii. Vláda v boji proti sarančatům uvedla do provozu tři letadla rozprašující pesticidy na zamořené oblasti. Ty jsou podle zemědělců na zastavení šíření škůdců nejúčinnější.

„Používáme motorové a ruční postřikovače nebo kropíme pole pomocí dronů. Sarančata se šíří jako požár, jsou obrovskou hrozbou,“ tvrdí ugandské ministerstvo zemědělství. Kromě chemických zbraní však země mobilizují i ​​vojáky. Odborníci se shodují, že něco podobného se nestalo již desítky let.

Zpět
Sdílet
Diskuse