Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2020 16:45
Čas čtení 1:04
Viktor Kniš

V Bruselu odhalili sochu věnovanou památce Jana Kuciaka a jeho snoubenky. Jejím autorem je Slovák

NEWS
Uložit Uložené

Rodiče Jana Kuciaka se při této příležitosti v Bruselu setkají s předsedou Evropského parlamentu.

V Bruselu za účasti rodičů v Evropském parlamentu uctili památku zavražděného slovenského novináře a jeho snoubenky. Účastníci akce v rámci oficiálních vystoupení připomněli význam novinářů pro demokracii.

Vzkázali, že pravdu a novináře jako její posly je třeba chránit a že „nesmrtelnou“ pravdu nelze zabít, i když se o to pokoušejí lidé, pro které je odhalování pravdy a korupce nepohodlné, a jsou to nejednou lidé z těch nejvyšších pater politiky.

Památník na počest zavražděného novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové s nápisem „Nesmrtelná pravda“ zhotovil slovenský student architektury Martin Mjartan.

Doporučeno
Vražda Jána Kuciaka v číslech: 50 terabajtů dat, stovky výslechů a desetitisíce stran vyšetřovacích spisů Vražda Jána Kuciaka v číslech: 50 terabajtů dat, stovky výslechů a desetitisíce stran vyšetřovacích spisů 22. října 2019 13:55

Rodinné příslušníky Jana Kuciaka, Martiny Kušnírové a Daphne Caruanové-Galiziové v odpoledních hodinách přijal i předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Zástupci eurokomise a europarlamentu poškozené rodiny ujistili, že obě instituce udělají maximum pro to, aby viníci v případě obou vražd byli nalezeni, postaveni před soud a potrestáni.

V únoru už před soudem v případě dvojnásobné úkladné vraždy vypověděli technici z Europolu, kterým se podařilo z telefonu obžalovaného Mariana Kočnera zajistit zálohu komunikace přes aplikace Threema, WhatsApp i Viber.

Předsedkyně slovenského senátu Ružena Sabová už konstatovala, že nemá pochybnosti o zákonnosti těchto důkazů. Zatímco střelec Miroslav Marček a zprostředkovatel Zoltán Andruško se už k vraždě přiznali, obžalovaní Marian Kočner, jeho volavka Alena Zsuzsová a údajný šofér Tomáš Szabó tvrdí, že jsou nevinní. V současnosti jim hrozí trest 25 let až doživotí za mřížemi.


21. února 2020 si celé Slovensko v ulicích připomene druhé výročí ohavného skutku. Vyšetřovatelé a prokurátor již krátce po vraždě konstatovali, že Jan Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni kvůli investigativní práci novináře. Ten ve svých článcích na portálu Aktuality.sk odhaloval různé korupční kauzy a ohrožoval tak majetky několika osob.

Domů
Sdílet
Diskuse