Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2020 12:07
Čas čtení 0:32
Jakub Paulík

Při operaci hrála na housle. Doktoři odstranili pacientce přes 90 % mozkového nádoru

NEWS
Uložit Uložené

Hraní na housle během operace mělo své jasné opodstatnění.

53letá Dagmar Turner během operace mozkového nádoru v londýnské nemocnici hrála na housle. Dagmar hrála na jmenovaném nástroji z důvodu, aby doktoři prozkoumali část mozku zodpovídající za pohyby rukou, koordinaci a ovládání jazyka.
 

Podle informací BBC pacientku probudili během operace, aby zahrála na houslích a doktoři se mohli ujistit, že nepoškodili citlivou část mozku. Turner měla totiž obavy, aby tímto způsobem nepřišla o možnost vystupování v orchestru.

„Věděli jsme, jak důležité je pro ni hraní na housle, takže bylo nezbytné, abychom zachovali funkce v citlivých oblastech jejího mozku, které jí umožňují hrát,“ řekl k operaci pro ABC News neurochirurg Keyoumars Ashkan.

Odborníkům z Kings College Hospital se tímto způsobem podařilo odstranit více než 90 % z nádoru. 3 dny po operaci mohla Dagmar konečně opustit prostory nemocnice a v nejbližší době by se opět chtěla vrátit k hraní pro orchestr.

Doporučeno
Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) Zubařka Dominika: Všichni si chtějí bělit zuby, ale nikdo si je neumí ani jen vyčistit (Rozhovor) 14. ledna 2020 14:24
Domů
Sdílet
Diskuse