Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2020 10:52
Čas čtení 10:27
Tina Hamarova

„Jsou to dva roky, ale já mám pocit, že uběhl tak týden,“ říká Jozef Kuciak, bratr zavražděného novináře Jána Kuciaka (Rozhovor)

„Jsou to dva roky, ale já mám pocit, že uběhl tak týden,“ říká Jozef Kuciak, bratr zavražděného novináře Jána Kuciaka (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/ Paulína Ščepková
REFRESHER
Uložit Uložené

Rodina Kuciakových přišla s paní Kušnírovou na vzpomínkové akce do Velké Mači a Bratislavy i přesto, že je vzpomínka na vraždu stále bolí.

Slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku zavraždili přesně před dvěma lety 21. února 2018. Zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruško se přiznal, dostal 15 let. Střelec Miroslav Marček se přiznal také, na trest ještě čeká. Před soudem stojí i Tomáš Szabó obžalovaný z účasti na vraždě jako řidič a spolupachatel, Alena Zsuzsová obžalovaná ze zprostředkování vraždy a Marian Kočner obžalovaný z objednávky vraždy.

Jozef Kuciak je mladší bratr zavražděného novináře Jána Kuciaka. Narodil se v roce 1991, tedy byl jen o rok mladší než investigativní novinář. O dva roky mladší je sestra Mária. S bratrem byli „parťáci“, nejlepší kamarádi.

V Štiavniku, kde rodina Kuciakových žije, spolu chodili hrát fotbal či tenis. Jojo často Janka popichoval, dělal si srandu, že neměl dlouho přítelkyni, ale měli se velmi rádi. I poté, co sourozenci odešli z rodné vesnice, Jozef zůstal pomáhat doma rodičům. Všichni tři byli stále v blízkém kontaktu. Jozef vystudoval bezpečnostní management na fakultě bezpečnostního inženýrství v Žilině.

Jsou to dva roky, ale já mám pocit, že uběhl tak týden.

Rodina Kuciakovcov je po Jankovej smrti ešte súdržnejšia
Rodina Kuciakovcov je po Jankovej smrti ešte súdržnejšia Zdroj: Jozef Kuciak

Od vraždy Jana a Martiny uběhly dva roky. Je to každodenní téma v médiích – z vyšetřování se vynořují na povrch stále nové informace, politici si na tom staví kampaň, lidé si stále připomínají vraždu v ulicích. Je to těžké každý den o tom poslouchat?
Ze začátku to bylo pro mě neuvěřitelné. První týdny jsme byli v takové bublině, reálně si to skoro ani nepamatuji. Potom nás přepadlo, že „a teď co“. Nevěděli jsme, co bude dál. Ale když se o to začali lidé více zajímat, podporovat nás, dodalo nám to sílu. Kdybychom na to byli sami, tak bychom tu dnes nedokázali takto diskutovat.

Je pro vás, celou rodinu, těžké se o tom stále bavit, chodit na diskuse, na soud, na protesty?
Ano, je to velmi těžké, protože se k tomu stále vracíme. Ale děláme to pro ně, pro Janka a pro Máťu, abychom pomohli, jak umíme.

Chybí vám?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80938 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč bratr Jána Kuciaka chodí pravidelně s rodiči na všechna utkání i diskuse, i když je to pro ně nesmírně obtížné
  • Jaké dětství měli sourozenci Kuciakovi v Štiavniku
  • Jak Jozef reagoval na to, když si Jano dovedl domů poprvé přítelkyni Martinu
  • Jak si myslí , že dopadne soud s Kočnerem a celou partou kolem Zsuzsové
Domů
Sdílet
Diskuse