Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2020 12:34
Čas čtení 3:54
Antonín Havlík

Koronavirus v Česku. Nakažený profesor přišel do kontaktu s 20 studenty a 24 pedagogy

Koronavirus v Česku. Nakažený profesor přišel do kontaktu s 20 studenty a 24 pedagogy
Zdroj: TASR - Ján Krošlák
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Aktuální informace o koronaviru z České republiky.

  • V Česku jsou tři pacienti nakažení koronavirem.
  • Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doporučí vládě zvážit vyhlášení nouzového stavu.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že k vyhlášení nouzového stavu zatím není důvod.

20:00 –  Ukončujeme živé aktualizace dění kolem koronaviru v Česku. Sledovat jej pro vás budeme opět zítra.

18:13 – Státní zdravotní ústav vydal sérii doporučení, jak snížit riziko nákazy koronavirem. Podle něj by si měl každý člověk udržovat dvoumetrový odstup od ostatních, dodržovat správné kýchání a smrkání a samozřejmě řádné mytí rukou. (Lidovky)

17:38 – Městský ústav sociálních služeb Plzeň kvůli obavám ze šíření koronaviru rozhodl o uzavření všech pobytových zařízení sociálních služeb pro návštěvy. K uzavření dojde 3. března v 7 hodin až do odvolání. Ústav to uvádí to na svých stránkách.

16:53 – Ve Středočeském kraji je v karanténě asi 70 lidí. Bylo otestováno devět lidí, testy měly negativní výsledek. (ČT24)

16:48 – Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podepsal ochranná opatření, která oficiálně zastavují lety mezi Českem a Jižní Koreou a ze severoitalských regionů (Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Benátsko). K uplatnění zákazu dojde od čtvrtka 5. března. (ČT24)

16:44 – Nemocnice na Bulovce odebrala vzorky celkem pěti pacientům s podezřením na koronavirus. Odeslala je do Státního zdravotního ústavu. Tři byly negativní, u dvou se čeká na výsledky. Uvedla to na svém Twitteru.

ŽIVĚ: Koronavirus v Česku. Nakažený profesor přišel do kontaktu s 20 studenty a 24 pedagogy
Zdroj: AP Photo/Martin Meissner/TASR

15:49 – Fakulta strojní a elektrotechnická ČVUT se od úterý vrací k běžnému provozu. Kvůli nízkému riziku nákazy tak odvolala své ranní preventivní opatření. (Deník N)

15:09 – Zákaz návštěv zavedl také pražský IKEM. „Vzhledem ke složení pacientů IKEM, kteří jsou často ve vážném stavu a s oslabenou imunitou, zavádíme s okamžitou platností do odvolání zákaz návštěv, omezujeme ambulantní a stravovací provoz a rušíme veškeré akce Kongresového centra,“ píše institut

15:01  Některé základní školy a gymnázia v Ústeckém kraji a na Děčínsku žádají rodiče, kteří s dětmi strávili jarní prázdniny v severní Itálii, aby je neposílali dva týdny do školy. Absence jim bude omluvena. Jeden z Čechů nakažených koronavirem pochází právě z Ústecka. (iDnes)

14:34 – Omezení činnosti kulturních institucí by mělo významný ekonomický dopad a následky mohou být vážné, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). (Lidovky)

14:27 – Dnes ráno středoevropského času přistál v Peking český vojenský letecký speciál s humanitární pomocí Číně. Uvedlo to na svém webu ministerstvo zahraničí. Letadlo do Číny přepravilo pět tun zdravotnického materiálu (780 tisíc párů rukavic, 43 tisíc roušek a respirátorů či 6 800 ochranných oděvů), které zasílají kraje, města i soukromé firmy.

14:11„Návrh pana ministra Hamáčka je v rozporu s tím, co jsme řešili na Bezpečnostní radě státu. Není třeba dělat si PR na současné situaci. Upřímně mi to nepřijde zodpovědné,“ píše na Twitteru ministr obrany Lubomír Metnar na adresu Hamáčka, který doporučil vyhlášení nouzového stavu.

14:08 – Lidé, kteří se vrátili z Itálie, by měli zvážit dobrovolnou karanténu. V Itálii je podle systému DROZD registrovaných 3391 českých občanů. Řekl to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). (Novinky)

Zpět
Sdílet
Diskuse