Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2020 9:02
Čas čtení 6:06
Antonín Havlík

Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii

Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii
Zdroj: TASR - Roman Hanc
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Aktuální informace o koronaviru z České republiky.

  • V Česku je pět pacientů nakažených koronavirem.
  • Všechny případy mají podle ministra zdravotnictví lehký průběh.
  • Bezpečnostní rada státu bude ve středu řešit případná opatření na hromadných akcí.
  • Nakažená Američanka s Ekvádorkou, momentálně hospitalizované na pražské Bulovce, jely z Milána do Prahy přes Vídeň, Budapešť a Brno.
  • Pražská hygienická stanice zjišťuje, s kým přišli nakažení do kontaktu.
  • Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují však signály o epidemii.

 

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy 4. března 2020 9:14

20:57 – Děkujeme za pozornost. Výskytu koronaviru v České republice se budeme věnovat zase zítra. Středeční report (4. 3. 2020) o koronaviru v České republice.

20:54 – Ministr vnitra Jan Hamáček: „V nouzovém stavu jsme schopni našim občanům ukládat některé povinnosti. Například pokud se budou vracet ze zasažených regionů, můžeme jim nařídit povinnost hlásit se na příslušné hygienické stanici,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál. Na středeční Bezpečnostní radě státu chce navrhnout zákaz pořádání akcí nad 5000 účastníků.

20:50„Jestliže se o víkendu údajně vrátilo 25 tisíc lidí z dovolené v Itálii, tak je to potenciální průšvih. Ti lidé do Itálie jezdit neměli,“ řekl pro Interview ČT24 prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je možné, že epidemie časem propukne. 

17:10 – Podle Adama Vojtěcha může počet nakažených lidí ještě vzrůst, ale „neexistují signály o epidemii nového koronaviru v Česku“. Zatím tak tedy nehrozí uzavírání měst, obcí, vesnic.

17:02 – Zpřísnění veřejných akcí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce navrhnout Bezpečnostní radě státu „zákaz akcí nad určitý počet návštěvníků“. (ČT24)

16:58 – Miroslav Kalousek (TOP09) zkritizoval rozhodnutí o zákazu vstupu na Světový pohár v biatlonu. „Proč nejsou vpuštěni diváci do Nového Města, ale mohou na utkání Sparty a Slavie? A co Matějská pouť? Ve všední den tam přijde 30 tisíc lidí, o víkendu 50 až 70 tisíc lidí. Tam ani žádná hygienická opatření dodržet nejdou, je to mnohem riskantnější,“ řekl. (ČT24)

16:53 – Nakažené turistky, které jsou v Česku nakažené novým typem koronaviru, přišly do kontaktu s 23 lidmi, další prověřují i v Brně. Pedagog ČZU s 45 lidmi. „Všichni, kteří přišli do kontaktu, jsou v domácí karanténě a sledováni. Cílená a dodržovaná domácí izolace je do značné míry prostředkem obrany proti dalšímu šíření onemocnění. U doložených kontaktů jsme v tomto nekompromisní,“ řekla ředitelka pražské Hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

16:27 Poslanecká sněmovna řeší opatření ministerstva zdravotnictví kvůli koronaviru.

 

15:46 Pardubický dopravní podnik po večerních směnách nechává dezinfikovat vozy MHD. Úklidová firma používá dezinfekci s protivirovými účinky (ČT24)

15:42 – Akademie věd ČR od středy pro veřejnost uzavře knihovnu se studovnou ve své budově na Národní třídě v Praze. „Nachází se zde velká knihovna a studovna, kam chodí i mnoho cizinců,“ vysvětlil ČT24 mluvčí Akademie věd Jan Martinek. (ČT24)

15:38 – Veterinární a farmaceutická univerzita Brno kvůli koronaviru ruší výuku formou přednášek. Ukončila taktéž výjezdy studentů, pořádání konferencí, uzavírá tělocvičnu, knihovnu. Dohromady rozhodla o 15 opatřeních, která mají vést k zamezení šíření viru. Na Twitteru to uvedla redaktorka ČT Veronika Gecová.

15:26 – Všichni tři mobilní operátoři budou počínaje dneškem informovat zákazníky vracející se z ciziny pomocí SMS o nebezpečí nákazy koronavirem SARS-CoV- 2. (ČT)

14:54 – Univerzitní liga ledního hokeje ruší svou účast na dubnovém turnaji v Číně. Drží se tak pokynů Bezpečnostní rady státu. (ČT24)

14:52 – Česko bude kompenzovat výpadek příjmů Světového poháru v biatlonu v Novém městě. Bezpečnostní rada státu tam zakázala účast diváků.

14:49 – Pražské letiště potvrzuje zrušení přímých leteckých spojení do jihokorejského Soulu. 

14:43 – Dopravní podnik Hradce Králové ruší do odvolání v autobusech a trolejbusech otevírání dveří tlačítkem. „Po zastavení vozidla v zastávce se otevřou a zavřou všechny dveře vozidla bez závislosti na volbě cestujícího. Cílem tohoto preventivního opatření je snížit riziko možného přenosu virových onemocnění,“ uvádí. Podobné nařízení už včera přijal i Dopravní podnik Praha. 

Doporučeno
Co dělat, když koronavirus zasáhne Česko: Příznaky, jak se chránit, karanténa i zásoby léků, jídla a vody Co dělat, když koronavirus zasáhne Česko: Příznaky, jak se chránit, karanténa i zásoby léků, jídla a vody 27. února 2020 10:00

14:33 – Na mimořádném summitu visegrádské čtyřky se sejdou premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Chtějí jednat o spolupráci v boji proti nákaze koronavirem. Schůzku o víkendu inicioval polský premiér Mateusz Morawiecki

14:29 – Každý den bude v Česku možné otestovat 600 vzorků na výskyt koronaviru.

14:26 „Tohle není mor. Je to infekce, kterých probíhá každý rok několik. Nemáme ještě nikoho, kdo by byl tak nemocný, jako v Itálii a naše kapacity zatím stačí,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Nemocnice Motol denně spotřebuje 3000 roušek.

14:23 „Problém se jeví u Airbnb, tam to nemáme pod kontrolou,“ řekl dále Andrej Babiš. Naráží na to, že nakažené studentky byly ubytovány v soukromých bytech. I to bude předmětem debaty Bezpečnostní rady státu, která by pak případě přijala nějaká rozhodnutí. „Možná i v koordinaci s magistrátem na úrovni hygieniků,“ dodal.

14:19 – Podle epidemiologa Roman Prymuly je klíčové je, aby člověk nechodil po nemocnici, ale volal na číslo, které je před nemocnicemi na informační tabuli. Má být zaveden systém domácích odběrů.

14:15 „Nemocnice na Bulovce má dvacítku specializovaných lůžek. V případě dalších případů bude kapacita nemocnice postupně navyšována,“ řekl Andrej Babiš.

Doporučeno
Když je koronavirus kapkou v moři. Představujeme deset obrovských pandemií historie Když je koronavirus kapkou v moři. Představujeme deset obrovských pandemií historie 29. února 2020 11:36

14:13 – Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Vojtěch se sešli s řediteli nemocnic. Největším problémem je podle Babiše dostupnost ústenek a roušek. „Výrobci jsou zoufalí, všichni jim volají. Musíme tomu dát nějaký systém,“ řekl na tiskové konferenci. Varoval před spekulanty, kteří s nimi obchodují. Nejvíce je potřebují nemocnice.

14:06 – Návštěvy v domovech pro seniory zakázala také Praha 2. Starší lidé jsou nejohroženější skupinou případné nákazy. „Platnost opatření však přehodnotíme znovu na začátku příštího týdne,“ uvedla ředitelka CSSP2 Martina Polanská.

13:55 – Letošní olympijské hry v Tokiu by mohly v případě nutnosti být odloženy na konec roku. Avizovala japonská ministryně Seiko Hashimoto. Změna by se tím dotkla i českých reprezentantů. (Independent)

13:42 – Senát zrušil komentované prohlídky sídla.

13:39 – Nakažená Američanka s Ekvádorkou, momentálně hospitalizované na pražské Bulovce, jely z Milána do Prahy přes Vídeň, Budapešť a Brno. (Novinky

13:25 – Severní Korea umožní diplomatům v případě potřeby odletět ze země. Česká diplomacie ji však v tuhle chvíli neplánuje opustit. (Echo24)

12:52 – Brno vydá doporučení pro domovy důchodců a školy, rušit velké akce (plesy nebo veletrhy) zatím nechystá. Oznámila to brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). (ČT24)

12:47 – V případě epidemie by se mohla přerušit výuka ve školách. „Opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví mají přednost před pravidly podle školských předpisů týkající se například organizace školního roku, vyučování nebo poskytování školských služeb,“ píší na stránkách Ministerstva školství. 

12:41 – Armádní speciál, který přepravoval do Číny pět tun zdravotnického materiálu jako humanitární pomoc, je zpět v České republice. Přiletěl v pondělí večer. Letoun není nutné dezinfikovat. (ČT24)

12:16 –  Nemocnice Na Bulovce: „Čtyři pacienty máme hospitalizované prokázané a pět hospitalizovaných, kteří se testují,“  řekla na brífinku Hana Roháčová. Jeden z nich přišel do kontaktu s již nakaženými v Česku, ostatní se vrátili z rizikové oblasti. Pacientka hospitalizovaná s koronavirem v Ústí, by mohla být také převezena na pražskou Bulovku.

ŽIVĚ: Koronavirus v Česku. Univerzity ruší výuku, firmy nařizují práci z domova, nemocnice zakazují návštěvy
Zdroj: TASR – František Iván

12:04 – Některé české firmy reagují na koronavirus. Nařizují nošení zdravotních pomůcek, zdravotní prohlídky i práci z domova. (Seznam Zprávy)

12:00 – Česká zemědělská univerzita prodlužuje zrušení výuky do konce týdne. „Žádné další podezření nepřibylo, jedná se o preventivní opatření kvůli uklidnění situace a omezení šíření paniky,“ zdůraznil rektor Petr Sklenička. Všichni jedinci, kteří byli s nakaženým profesorem v kontaktu, jsou v domácí karanténě. Škola navíc zaměstnancům zakázala vycestovat do problematických oblastí – do Číny, Koreje, Íránu a severní Itálie.

11:54 – Nemocnice Na Homolce také vyhlásila zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů na všech lůžkových odděleních. Opatření platí ode dneška do odvolání. 

11:48„Opravdu není důvod k panice. (...) Vláda přijímá nesmyslná opatření, která nemohou bránit šíření koronaviru. Neuklidňuje efektivně a jednoznačně občany České republiky,“ řekl na tiskové konferenci poslanec Vlastimil Válek (TOP09). Podle něj to vede ke zbytečné hysterii. Vláda by měla sjednotit komunikaci zdravotníků a hygieniků, aby o koronaviru informovala více efektivně.

10:42 – Masarykova univerzita ukončila výuku kurzu Univerzity třetího věku. „Jde o preventivní opatření z pochopitelných důvodů – je to skupina, která je potenciálně nejohroženější,“ informuje brněnská redaktorka ČT Veronika Gecová na svém Twitteru.

10:32 – Vzorky na výskyt koronaviru v Česku testuje Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu v Praze, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice v Motole a v Hradci Králové a také Zdravotní ústav v Ostravě. Ten momentálně prověřuje 10 lidí. (ČT24)

ŽIVĚ: Koronavirus v Česku. Univerzity ruší výuku, firmy nařizují práci z domova, nemocnice zakazují návštěvy
Zdroj: TASR - Roman Hanc

10:23 – Ryanair vypraví lety z italského Bergama do Brna ještě ve středu, pak linku minimálně na dva týdny pozastaví. (ČT24)

9:11„Hygienici dohledávají osoby, se kterými nakažení přišli do kontaktu,“ napsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru. „Je pozitivní, že se nám to daří a zatím v ČR nemáme další zcela nové případy.“

9:06 – Čtyři lidé z Karlovarského kraje jsou v preventivní karanténě. Jeden člověk měl testy negativní. Kraj doporučí zákaz návštěv v nemocnicích a příspěvkových organizacích. (iDnes)

8:53 – V České republice bylo testováno 236 lidí, přičemž na 16 výsledků se momentálně čeká. (ČT24)


Koronavirus je v Česku. Je pět potvrzených případů nákazy (o čtvrtém a pátém případu jsme psali).

Jeden z nakažených se vrátil z konference v italském Udine (ročník 1952), kde se nakazil. Druhým případem je Američanka studující v Miláně, která do Prahy odjela jako turistka (ročník 1999) a třetí potvrzený případ je muž z Ústeckého kraje, který byl s rodinou na dovolené v Itálii (ročník 1976). 

Čtvrtá nakažená je žena (ročník 1967), kterou přijali v neděli na infekční oddělení Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Nákaza souvisí s druhým případem z Ústí. Žena pobývala ve stejném hotelu jako první pozitivně testovaný pacient v kraji. Pátý potvrzený případ se týká ženy z Ekvádoru (ročník 1999), kamarádky už dříve hospitalizované americké turistky. Obě studují v Miláně.

I dnes vám přinášíme aktuální informace ohledně koronaviru v České republice.

Pondělní report o koronaviru v České republice

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii 3. března 2020 9:02
Domů
Sdílet
Diskuse