Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2020 19:44
Čas čtení 0:56
Ondřej Jarůšek

Čeští vědci slaví úspěch. V afrických lesích objevili 2 nové druhy miniaturních žab

NEWS
Uložit Uložené

Vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a Národního muzea popsali nové druhy kriticky ohrožených žab z Kamerunu.

Skupina českých vědců z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a Národního muzea objevila dva nové druhy miniaturních žab – afroskokanů (rod Phrynobatrachus). Týmu, který vedl Václav Gvoždík, se nález povedl v zalesněných horách v subsaharské Africe. Na nálezu se podíleli také odborníci ze Spojených států, Kamerunu a Švýcarska. Akademie věd o tom dnes informovala na svých webových stránkách.

Doporučeno
Vědci opět přicházejí s teorií, jak opravdu vypadal Ježíš Kristus. Prý byl tmavý a měl krátké vlasy Vědci opět přicházejí s teorií, jak opravdu vypadal Ježíš Kristus. Prý byl tmavý a měl krátké vlasy 3. ledna 2020 10:10

Na pokraji vyhynutí

Nalezené žáby dorůstají velikosti maximálně dvou centimetrů a jsou kriticky ohroženým druhem. Podle vědců jsou na pokraji vyhynutí. Vyskytují se v oblastech přibližně 2 200 metrů nad mořem a k jejich objevení museli vědci využít celé řady speciálních metod.

„Miniaturní velikost nově popsaných žab a malý areál jejich výskytu v odlehlých afrických horách byly hlavními příčinami, proč zůstaly žáby tak dlouho přehlížené. Rovněž najít je v jejich biotopu, husté nízké vegetaci kolem horských potoků, nebylo vůbec jednoduché. Člověk sice slyší jejich tiché kuňkání, ale najít ukryté žabky je náročné,“ vysvětlil šéf vědeckého týmu Václav Gvoždík.

Afroskokan tajemný, jeden z nalezených tvorů
Afroskokan tajemný, jeden z nalezených tvorů Zdroj: Václav Gvoždík/AV ČR

Byl natočen i dokument 

Nově objevenými druhy jsou jmenovitě afroskokan tajemný (Phrynobatrachus arcanus) a afroskokan Mbabo (Phrynobatrachus mbabo). Jako důvod jejich ohrožení vědci uvádí takzvanou chytridiomykózu. Jedná se o houbové onemocnění kůže, které bylo zjištěno v posledních letech a pro endemické obojživelníky představuje nebezpečnou hrozbu.

O celé výpravě, během které se povedlo nové druhy žab najít, byl navíc natočen přibližně 45minutový dokument, který je dostupný ke zhlédnutí na YouTube. Zajímavostí je také to, že kromě nalezených miniaturních žab se v oblasti Kamerunu mimo jiné nachází také největší druh žáby, která může vážit až tři kilogramy.

Domů
Sdílet
Diskuse