Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2020 9:38
Čas čtení 5:15
Tina Hamarova

Teploty pod nulou, chybějící pitná voda i zásoby jídla. Uprchlické drama na řecko-tureckých hranicích se vyostřuje

Teploty pod nulou, chybějící pitná voda i zásoby jídla. Uprchlické drama na řecko-tureckých hranicích se vyostřuje
Zdroj: TASR/AP Photo/Giannis Papanikos
NEWS TURECKO
Uložit Uložené

Uprchlická krize jako byla v roce 2015 Evropě zatím podle odborníků nehrozí.

České internety opět plní „strašáciv podobě článků o uprchlících, kteří zaútočí na naši zemi. Na hranicích Řecka a Turecka je od víkendu vyostřená situace, důvod k panice ale zatím není. Pokud ano, tak jen pro uprchlíky, které čeká možná několik nocí venku na mrazu bez vody či jídla.

U města Edirne na turecké straně se v posledních dnech podle Times shromáždilo již přibližně 24 000 uprchlíků a migrantů, kteří uvěřili slovům tureckého prezidenta Erdogana o otevřených hranicích do Evropské unie. Nedostanou se ale zatím dále než jen do „zóny nikoho“.

Doporučeno
Islámský stát ležící, spící: Hrozba, kterou nelze zažehnat Islámský stát ležící, spící: Hrozba, kterou nelze zažehnat 3. listopadu 2019 14:15

Migrantov čakajú na hraniciach mrazivé noci
Migrantov čakajú na hraniciach mrazivé noci Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic

Otevřené dveře

„Co jsme udělali? Otevřeli jsme dveře!“ prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan podle televize Al Jazeera víkendu na zasedání vlády. „A ty dveře nezavřeme... Proč? Protože Evropská unie musí dodržovat své sliby.“

Znamená to, že Turecko již neplánuje na hranicích s Řeckem zachytávat uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. Dosud tak činilo na základě smlouvy s Evropskou unií z roku 2016.

„Byla to formální dohoda, která hovoří o tom, že Turecko ponechá uzavřené hranice pro uprchlíky a nedokumentované migranty a EU mu za to bude ročně posílat nějaký balík peněz. Zároveň, že bude probíhat přesídlování uprchlíků na bázi 1:1 – tedy pokud Evropa vezme jednoho uprchlíka, jednoho si nechá Turecko. Ale Evropa jich tolik nepřijala, to je jeden z důvodů, o kterých mluví i Erdogan,“ vysvětluje expert na tureckou politiku z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií na Masarykově univerzitě Vladimír Bízik.

Doporučeno
Nur Ashraf Bekai učí romské děti ve vyloučené lokalitě. Do Česka přišla z Libanonu (Rozhovor) Nur Ashraf Bekai učí romské děti ve vyloučené lokalitě. Do Česka přišla z Libanonu (Rozhovor) 2. března 2020 16:00

Bylo jim řečeno, ať utíkají do Evropy, tam vás vezmou, ale to nebyla pravda

Ve skutečnosti je ale za Erdoganovým krokem podle Bízika frustrace z vojenského zásahu syrské armády v provincii Idlib v těsném sousedství syrských hranic, při které zemřelo více než třicet tureckých vojáků. Právě tato oblast je poslední pod kontrolou rebelů a islamistů v roky trvající občanské válce. Turecko se zde snažilo hrát roli jakéhosi garanta a poslalo na toto území i vojáky.

Ale v posledních týdnech syrská armáda a ruské letectvo zintenzivnily boje a zatlačují rebely na stále menší a menší území. Utíkají i civilisté, v posledních týdnech jich před násilím uprchlo asi milion. Navíc se jich v provincii Idlib tísní statisíce v provizorních táborech, mnozí bez přístupu k pomoci. Hranice mezi Sýrií a Tureckem jsou zatím neprodyšně uzavřeny vysokou zdí. Není zřejmé do kdy Turecko bude držet hranice uzavřené, hrozí totiž humanitární katastrofa. V Turecku jsou přitom již miliony uprchlíků, o které se země nezvládá starat.

 

Ze strany Turecka ale může jít spíše o taktiku, jak donutit Evropu a NATO, aby jim pomohly v boji proti Sýrii. Erdogan a jeho úřad použili uprchlíky jako hlavní „páku“.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 81442 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Čeho vlastně chce Turecko dosáhnout
  • Jak žijí uprchlíci před válkou na hranicích Evropské unie
  • Kolik peněz už Evropa poslala na pomoc
  • Zda nám hrozí další uprchlická krize
Zpět
Sdílet
Diskuse