Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2020 18:28
Čas čtení 5:46
Ondřej Jarůšek

U Karlose Vémoly se mi bydlelo suprově, utratím přes 100 000 korun za 5 týdnů přípravy, říká UFC bojovník David Dvořák

SPORT UFC
Uložit Uložené

David Dvořák se chystá na svou premiéru pod hlavičkou nejslavnější MMA organizace světa.

Před několika týdny obdržel český MMA bojovník David Dvořák (17-3) uprostřed noci telefonát, který mu doslova změnil život. O půl druhé ráno se dozvěděl od svého týmového kolegy z královéhradeckého gymu All Sports Academy (ASA) Patrika Kincla, který je rovněž slavným zápasníkem, že před ním stojí příležitost bojovat v UFC – největší lize smíšených bojových umění na světě.

David Dvořák na tréninku s Karlosem Vémolou

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david),

Splněný sen

O podpisu smlouvy s touto prestižní zámořskou organizací sní nespočet bojovníků po celém světě a dosud se to povedlo jen malé hrstce Čechů. David je nyní jedním z nich

„Vstup do UFC je pro mě důležitý milník. Je to splněný sen a úspěch, díky kterému se mi otevírají nové sportovní možnosti. Těším se, až se budu potkávat se soupeři, kteří jsou pro mě výzvou,“ popisoval nedávno Dvořák svou radost z přestupu.

Zajímavé přitom je, že nabídku od organizace už jednou odmítl. „Součástí nabídky byla podmínka, že bych musel změnit váhovou kategorii. Já ale znám své silné stránky a chci zůstat i nadále v kategorii flyweight (muší váhá, kategorie do 57 kilogramů, pozn. red.),“ vysvětloval Dvořák, který ve světovém žebříčku podle FightMatrixu zaujímá 42. místo (podle Tapology je 69.).

Doporučeno
Karlos Vémola exkluzivně pro REFRESHER: Attilu Végha respektuju jako největšího slovenského šampiona Karlos Vémola exkluzivně pro REFRESHER: Attilu Végha respektuju jako největšího slovenského šampiona 18. února 2020 16:00

David se aktuálně připravuje v rámci UFC na svoji premiérovou bitvu, která se uskuteční již 14. března na turnaji UFC Fight Night 170 v Brazílii, kde se mu v kleci postaví domácí borec Bruno Silva. A o tom, jak příprava na dost možná nejdůležitější bitvu jeho dosavadní kariéry probíhá, nám David Dvořák povyprávěl.

Za 5 týdnů utratí přes 100 000 Kč

Během nedávné tiskové konference David prozradil, že smlouvu má s UFC podepsanou celkem na 4 zápasy, přičemž za ten první má garantovanou výplatu ve výši 12 tisíc dolarů (necelých 280 tisíc korun) a pokud zápas vyhraje, dostane dvojnásobek. Ne každý fanoušek si však uvědomuje, kolik peněz musí bojovník do přípravy na zápas investovat a právě to nám David trochu poodhalil.

„Příprava na takový zápas je hodně finančně náročná, ale na tento zápas nebylo dost času objezdit tolik kempů. Nicméně z vlastních zdrojů a zdrojů partnerů, než dostanu výplatu od UFC, utratím za 5 týdnů přípravy víc jak 100 tisíc,“ řekl David pro REFRESHER.

Zároveň je důležité zmínit, že UFC platí letenku a ubytování pouze Davidovi a jednomu členu jeho týmu, náklady za další členy si musí Dvořák zaplatit sám. Poté se z výplaty strhne daň a část peněz půjde trenérům. Ve finále tak výplatní páska od největší organizace světa (alespoň pro nováčka) není nic závratného.

Zažívám peklo, říká David

Jelikož David dostal nabídku na zápas relativně nedávno, nebylo mu dopřáno příliš mnoho času na přípravu. V ideální případě by se bojovník na zápas připravoval několik měsíců, David na to má jen několik týdnů. V podobné situaci se ocitl také česko-uzbecký bojovník Makhmud Muradov, který vzal na short notice své 2 první zápasy v UFC. 

David se proto několik pár týdnů před bitvou snažil využít co nejefektivněji a přiznává, že je to extrémně náročné. „Přípravě dávám absolutně všechno jako vždy, i když musím uznat, že tohle peklo, které teď zažívám, je neuvěřitelné. Cestuju všude možně, kde to jen jde a trenéři mě už musí krotit,“ říká

Doporučeno
Král je zpět: 10 nejlepších zápasů Tysona Furyho Král je zpět: 10 nejlepších zápasů Tysona Furyho 25. února 2020 16:20

Zlomil ruku kamarádovi

Peklo však v době přípravy nezažívá pouze David, ale občas také jeho sparring partneři, se kterými trénuje. Své by o tom mohl vykládat například profesionální bojovník Ondřej Skalník (13-7), kterému při posledním tréninku David zlomil ruku. Pochopitelně se nejednalo o úmysl, oba borci spolu vychází dobře a jsou kamarádi, dokládá to však obrovské nasazení, s jakým David k přípravě na premiéru v UFC přistupuje.

„Omlouvám se však sparring parťákům, které jsem zranil, vypnul zhmoždil a přivedl je do stavu depresí. Slibuji, že po zápase budu zase normální jako dřív. Teď to malé zvíře nedokážu krotit,“ napsal David ve čtvrtek v souvislosti se zlomenou rukou svého kolegy na své Instagram Stories.

David je také známým milovníkem šachu

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david),

Bydlel u Karlose Vémoly

V posledních týdnech David v rámci své přípravy navštívil také hned několik gymů. Rodák z Hradce Králové ve společnosti několika svých kolegů z All Sports Academy absolvoval soustředění v Brně, minulý týden se zase na vlastní pěst vydal do anglického London Shootfighters, který je, jak známo, domovským gymem slavného bijce Karlose Vémoly.

Český „Terminátor“ nechal David během kempu v Londýně dokonce bydlet přímo u sebe doma, kde chová několik exotických zvířat včetně krokodýlů. Přístřeší svého domova v minulosti Karlos Vémola mimochodem poskytl například také slovenskému velikánovi Attilu Véghovi, se kterým loni prohrál v zápase století. 

„Bydlelo se tam suprově. Hodně mi pomáhal a staral se tam o mě, takže mu patří velký dík,“ pochvaluje si exkluzivní ubytování Dvořáka a dodává, že od prvního Čecha v UFC dostal také několik rad, které by se mu mohly hodit při jeho startu v nejprestižnější lize světa. Co přesně mu však „Terminátor“ poradil, je tajemstvím.

Dvořákovi se ze strany Karlose Vémoly dostalo podpory prakticky hned po podpisu smlouvy. „Hrozně mu fandím. Má těch výher vydřených hodně a myslím si, že tam udělá velký věci,“ řekl tehdy Vémola pro REFRESHER. A má pravdu. David se totiž v současné době může pochlubit neuvěřitelnou šňůrou 13 výher v řadě. Tu poslední si připsal minulý rok v létě na akci Oktagon 13.

V Londýně si David Dvořák zatrénoval i s několikanásobným

světovým šampionem Amirem Albazim

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david),

Dokáže zlomit „kletbu“? 

Zmíněnému Karlosi Vémolovi patří titul prvního Čecha, který se probojoval do nejslavnější ligy světa, nicméně i David Dvořák má nyní příležitost dosáhnout cenného prvenství. Pokud totiž svůj první zápas v UFC vyhraje, bude historicky prvním českým bojovníkem, kterému se to povedlo.

Karlos Vémola svůj první zápas v UFC v roce 2010 prohrál na body, Viktor Pešta o čtyři roky později také a v roce 2017 svou premiéru na body nezvládla Lucie Pudilová. Své první dvě bitvy v největší světové organizaci vyhrál Makhmud Muradov, ten má však uzbecké občanství, přestože kariéru si vybudoval u nás.

David věří, že se mu tuto „kletbu“ českých bojovníků podaří již konečně zlomit a plnou podporu má i od svých fanoušků.

Divize bez šampiona

Ještě před odletem se však Davida nepřímo dotkla jistá nepříjemnost spojená s jeho váhovou divizí. V nedávném titulovém zápase Benavidez vs. Figueiredo totiž mělo dojít ke korunovaci šampiona muší váhy, druhý z jmenovaných ovšem nesplnil váhový limit, a tak přestože vyhrál, titul nezískal. 

V rámci kategorie flyweight tak v současné době není šampion, což na celou divizi vrhá špatné světlo a dokonce hrozí, že by mohla být v budoucnu zrušena. Pokud by se tak stalo, před Davidem by byly dvě možnosti – buď jít o váhovou kategorii výš, nebo odejít z UFC. A jak David říká, zvolil by si druhou variantu.

To, že by ke zrušení flyweight divize došlo tento rok, si ale David nemyslí. A proč? UFC totiž podle jeho informací v současné době nabírá kromě Davida hned několik nových zápasníků z muší váhy, a tak by pro UFC nedávalo smysl, kdyby se danou divizi organizace chystala někdy v dohledné době zrušit. My si samozřejmě přejeme, aby měl David pravdu.

Dvořák říká, že se v UFC chce v muší váze utkávat s těmi „nejlepšími z nejlepších“, koho před něj ale UFC v dalších zápase postaví, mu je jedno. „Upřímně žádného konkrétního soupeře vybraného nemám. Chci jít s každým koho dostanu a prokousat se nahoru,“ vysvětlil David pro REFRESHER.

A z toho, že by měl on sám problém splnit váhový limit, strach nemá. „Mně osobně se nikdy nestalo, že bych váhový limit nesplnil. Jsem přesvědčený o tom, že pokud znáte své tělo, děláte to poctivě a nemáte žádné zdravotní problémy, tak se váha musí splnit vždy,“ vyjádřil se k problematice na svém Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david),

Žádný tlak necítí

Do Brazílie David odlétá v pondělí 9.3.2020 s týmem, jehož členové jsou trenér Jan Maršálek, bojovník Lukáš Chotěnovský a Jakub Kašpar. Jedná se o stejné složení, které Davida doprovází prakticky na všechny zápasy, včetně toho posledního pod hlavičkou Oktagonu.

Poprvé se navíc představí s novou přezdívkou. Už si totiž neříká „Killa Khroust“, ale „Undertaker“ (česky „Hrobník“). Důvodem je jednak to, že by bylo těžké v Americe vysvětlovat starou přezdívku, tu novou všichni hned pochopí. A zadruhé se přezdívka „Undertaker“ přímo váže se zaměstnáním, které David přibližně 5 let vykonával.

Především si s sebou ale poveze dobrou připravenost jak po fyzické, tak i psychické stránce a 100procentní koncentraci. Nic jiného než zápas v hlavě nemá. Když jsme se totiž zeptali, zda se v přípravě cítím pod větším tlakem, nebo si zvýšenou pozornost ze strany fanoušků a médií užívá, odpověděl:

„Ani jedno ani druhé. Snažím se to teď neřešit a soustředit se jen na zápas. Plnit mediální povinnosti mi nevadí a na zájem lidi se těším, ale vše kolem médií budu řešit hlavně až po zápase. Teď nebyl na nic pořádného čas.“

Jak se tedy zdá, David Dvořák má vše, co bude potřebovat na to, aby svůj debut v UFC zvládl na jedničku. Zda se to podaří, se dozvíme už 14. března. Držíme mu palce.

Zpět
Sdílet
Diskuse