Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2020 19:01
Čas čtení 0:47
Ondřej Jarůšek

Herní konzole za skoro 7 000 000 korun: V dražbě se prodal vzácný Nintendo PlayStation

TECH
Uložit Uložené

Velká vzácnost pro každého sběratele.

V nedávné dražbě, kterou pořádal aukční dům Heritage Auctions, se prodala opravdová rarita. Objevil se v ní totiž prototyp konzole herní konzole Nintendo PlayStation, který byl údajně vůbec posledním kouskem svého druhu na světě

A její vzácnost dokládá i cena, kterou nový majitel za konzoli zaplatil – v přepočtu ohromných 6,7 milionu korun. Informovala o tom britská stanice BBC.

Konzole Nintendo PlayStation pochází z dob přelomu 80. a 90. let minulého století, kdy dnes konkurenční společnosti Nintendo a Sony společně spolupracovaly. Právě z této kolaborace vznikl unikátní herní systém, který nabízel CD-ROM mechaniku a zároveň podporoval cartridge SNES. Jednalo se o jakousi nástavbu konzole Super Nintendo.

Herní konzole za skoro 7 000 000 korun: V dražbě se prodal vzácný Nintendo PlayStation
Zdroj: commons.wikimedia.org/Mats Lindh

Vztahy mezi firmami však nakonec ztroskotaly, Nintendo vyměnilo Sony za Philips a připravovaná konzole nikdy oficiálně nevyšla. Do dnešního dne se údajně dochoval pouze jeden prototyp a právě ten se nyní podařilo v aukci prodat.

Dosavadním majitelem tohoto kousku byl Terry Diebold, který konzoli zakoupil před několika lety v aukci pouze za 1 700 korun. Systém potom plně zprovoznil a zcela funkční konzoli následně vložil letos v únoru (február) do akce, kde se mu investice mnohonásobně vrátila.

Vyvolávací cena činila 15 000 dolarů a majitel doufal, že se konzole prodá za minimálně milion dolarů. Nintendo PlayStation se nakonec prodal „jen“ za 360 000 dolarů, i tak se ale pro Diebolda jedná o slušný výdělek.

Doporučeno
Porovnali jsme PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Která konzole je nejlepší, jaká má nejlepší hry a kterou by sis měl koupit? Porovnali jsme PS4, Xbox One a Nintendo Switch. Která konzole je nejlepší, jaká má nejlepší hry a kterou by sis měl koupit? 19. února 2020 10:30
Domů
Sdílet
Diskuse