Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2020 12:28
Čas čtení 1:26
Matej Krajčovič

V Seattlu bude možné získat domácí testy na koronavirus. Vzniknou s podporou Billa Gatese

TECH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Miliardář na boj proti nákaze vyčlenil 100 milionů dolarů a jeho snaha už začíná přinášet první ovoce.

V USA se koronavirus SARS-CoV-2 zatím nešíří tak intenzivně jako v Číně, Jižní Koreji, Íránu nebo Itálii. Situace na západním pobřeží v Kalifornii a Washingtonu ale vzbuzuje obavy.

Město King County hlásí 83 případů nákazy, které ale už podlehlo 17 lidí. Za vysokou úmrtnost může zejména fakt, že virus zasáhl pečovatelské centrum pro seniory

Dobrou zprávou je, že obyvatelé nedalekého Seattlu by už v nejbližších týdnech měli mít na dosah speciální testovací sady, díky kterým by si mohli potřebné vzorky z nosu odebrat i sami. Následně by je odeslali do speciálních laboratoří a za jeden až dva dny by se dozvěděli výsledek. Informuje o tom deník Seattle Times.

V Seattli bude možné získať domáce testy na koronavírus. Vzniknú s podporou miliardára Billa Gatesa
Zdroj: TASR/AP

Za testovacím balíčkem, který by výrazně odlehčil nemocniční oddělení i zdravotnický personál, stojí nadace zakladatele Microsoftu Billa Gatese a jeho manželky Melindy. Předchozí zprávy hovoří o tom, že mezi různé organizace rozdělili až 100 milionů dolarů.

Doporučeno
Bill Gates s manželkou přispěli na boj proti koronaviru 100 000 000 dolarů Bill Gates s manželkou přispěli na boj proti koronaviru 100 000 000 dolarů 6. února 2020 13:06

Nakažené osoby, nebo lidé, kteří žijí v obavách z viru při symptomech podobných běžné chřipce, by tak mohli zůstat v domácí karanténě a neriskovat v čekárnách u lékaře. Odborníci také stále častěji zmiňují, že taková preventivní opatření jsou nejúčinnějším způsobem boje proti koronaviru.

Nákazu je totiž třeba nejprve co nejvíce zpomalit, aby rychle přibývající případy nesložily zdravotnický systém. Poměrně zdlouhavé a nákladné jsou i cesty hygieniků za potenciálně nakaženými osobami domů, personál se totiž vždy musí obléci do speciálních ochranných oděvů. Domácí testy by byly elegantní náhradou

Scott Dowell, lídr boje proti koronaviru, v nadaci tvrdí, že denně by bylo možné analyzovat až tisíc takových domácích vzorků. Balíčky však ještě nejsou připraveny, finišuje se s programováním speciálního softwaru a webstránek, kde pacienti vyplní svou cestovatelskou anamnézu, databázi pohybu v posledních dnech a zdravotní problémy, které pociťují. Až na základě nich bude rozhodnuto o tom, zda budou moci dostat testovací sadu, která k nim následně dorazí do dvou hodin.

V Seattli bude možné získať domáce testy na koronavírus. Vzniknú s podporou miliardára Billa Gatesa
Zdroj: TASR / AP

Testy by mohly přinést výrazný průlom v boji proti koronaviru. Zatím pouze na západě USA, ale později i po celých USA a světě. 

Za vývojem testovacích sad stojí dva roky starý projekt, který od Gatese dostal 20 milionů dolarů a původně se zabýval výzkumem chřipky. Nyní nabral tisíce dobrovolníků a svou pozornost přesměroval právě na SARS-CoV-2 vyvolávající onemocnění Covid-19.

Domů
Sdílet
Diskuse