Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2020 11:07
Čas čtení 1:02
Vojtěch Vanda

Na světě nejspíš zůstala poslední bílá žirafa, dvě zastřelili pytláci v Keni

NEWS
Uložit Uložené

Extrémně vzácná zvířata se nepodařilo uchránit.

Další rok, další prakticky vyhynulý zvířecí druh. Tentokrát lidé, respektive pytláci, pomohli k zániku bílým žirafám. Jejich dvě torza, samičky a jejího mláděte, našli hlídači rezervace Ishaqbini Hirola na severovýchodě Keni. Žít by měla v Keni ještě jedna žirafa, která by tak měla být posledním žijícím kusem. O situaci informovala BBC.

Doporučeno
Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach 10. března 2020 19:50

Bílé žirafy jsou v přírodě nepřehlédnutelné. Jsou to zvířata s leucismem. Ty jsou charakteristické sníženým pigmentem. Na rozdíl od albínů je způsoben ztrátou všech typů kožního pigmentu, nechybí pouze melanin. Což je pro zvířata ve svém přirozeném prostředí katastrofální, jelikož tak ztrácí možnost maskování.

BBC citovala ředitele komunitní rezervace Ishaqbini Hirola Mohammeda Ahmednoora. Uvedl, že tyto dvě žirafy byly naposledy viděny před třemi měsíci. „Tohle je opravdu smutný den pro naši komunitu a prakticky celou Keňu. Naše komunita je jediná na světě, která se starala o bílé žirafy. Jejích zabití je obrovská dýka do zad komunitě, která se úspěšně starala o uchování takového vzácného a jedinečného druhu. Situace nicméně může vyburcovat rezervaci k ještě lepší prácí,“ řekl. 

Pytláky se zatím identifikovat nepodařilo, není zatím znát ani důvod jejich lovu. Přestože se ve vyšetřování pokračuje, najít je bude velký problém. Rezervace je totiž široký neoplocený prostor, kde zvířata žijí volně. V prostředí rezervace je také několik vesnic.

Podle čísel AWF (African Wildlife Foundation pozn. red.) zmizelo z planety za 30 let 40 % žirafí populace.

Doporučeno
Nejsem lačný po každé koruně, říká půlmilionový youtuber Petangames. Introvertnímu baviči pomohl ke slávě alkohol (Rozhovor) Nejsem lačný po každé koruně, říká půlmilionový youtuber Petangames. Introvertnímu baviči pomohl ke slávě alkohol (Rozhovor) 8. března 2020 16:58
Domů
Sdílet
Diskuse