Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2020 9:59
Čas čtení 1:36
Vojtěch Vanda

Zemřela Dana Zátopková. Olympijské vítězce bylo 97 let

SPORT ČESKO
Uložit Uložené

Manželka Emila Zátopka byla hospitalizována v Ústřední vojenské nemocnici ve Středšovicích.

Český sportovní svět zasáhla smutná zpráva. Olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek v roce 1952, Dana Zátopková, zemřela v pátek ráno v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích ve věku 97 let. S informací přišel Český olympijský výbor.

Doporučeno
Česká republika vyhlásila stav nouze jen pětkrát v historii. Které situace si jej vyžádaly? Česká republika vyhlásila stav nouze jen pětkrát v historii. Které situace si jej vyžádaly? 12. března 2020 18:00

Dana Zátopková, rozená Ingrová, se narodila 19. září 1922, stejně jako její manžel Emil, a byla nejstarší českou olympioničkou. Na Olympijských hrách startovala celkem čtyřikrát, poprvé to bylo v roce 1948 v Londýně, v roce 1952 v Helsinkách se jí povedlo ukořistit zlato v hodu oštěpem, v roce 1960 v Římě stříbro. Zlato získala také na mistrovstvích Evropy v roce 1954 v Bernu a 1958 ve Stockholmu.

V roce 1948 se provdala za běžce Emila Zátopka, oba se narodili ve stejný den, měsíc a rok. Považovali to za osudové znamení. Ve světě se stali známým sportovním párem. Oba dva získali na Hrách v Helsinkách nejcennější kov, k jednomu z hodu oštěpem přidal její manžel další tři.

Podle zprávy Českého olympijského výboru měla ráda vaření a folklór. Rodačka z Karviné se na začátku kariéry věnovala házené, v dresu Slovácké Slavie Uherské Hradiště se stala mistryní republiky, třináctkrát se pak stala mistryní republiky v hodu oštěpem a do historie se zapsala i jako poslední držitelka světového rekordu v hodu dřevěným oštěpem.

Sport jí provázel vlastně až do konce života. Kariéru ukončila v roce 1962, následně se věnovala trenérské činnosti. V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o patnáct let později obdržela Medaili Za Zásluhy. I po devadesátce byla aktivní v olympijském hnutí.

Doporučeno
Martina Sáblíková slaví další triumf. Potřinácté se stala celkovou vítězkou Světového poháru Martina Sáblíková slaví další triumf. Potřinácté se stala celkovou vítězkou Světového poháru 7. března 2020 17:02

„Už dlouho s námi o tom Dana mluvila, že už se chystá na cestu. Snad všichni co jí znali jsme jí měli moc rádi. Vážili si jí lidi nejenom u nás, ale i fandové atletiky celého světa. Jsme z toho všichni velmi smutní. Já sám se dnes nebudu stydět za slzy, když si na ni vzpomenu,“ kondoloval šéf Armádního sportovního centra Dukla Jaroslav Priščák.

Domů
Sdílet
Diskuse