Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2020 11:21
Čas čtení 0:36
Antonín Havlík

Známý čínský karikaturista ozdobil Lennonovu zeď v Praze. Vzdává čest Havlovi i lékaři, který jako první varoval před koronavirem

NEWS ČÍNA
Uložit Uložené

Ilustrátor a aktivista, který ve svých pracích poukazuje na nepravosti čínské vlády, přijel do Česka.

Jeden z nejznámějších čínských politických karikaturistů Badiucao ozdobil v Praze proslulou Lennonovu zeď. Vyvěsil na ni své práce s portrétem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, jehož na plakátu pojmenovává jako „nemocného Ťin-pchinga“ a lékaře Li Wen-lianga, který se jako jeden z prvních snažil upozorňovat na šíření nového typu koronaviru SARS-CoV-2 a jenž nemoci podlehl začátkem února. 

Badiucao je v Číně velmi exponovaný a tamní vládou nenáviděný umělec, často totiž tvoří obrázky útočící na čínské vládní představitele a jejich nedemokratický způsob vedení státu. Vytváří politické karikatury a poukazuje například na rozsáhlý systém velkého bratra, kdy Čína na každém kroku sleduje kamerami své obyvatele.

Doporučeno
Lékař, který i přes tlak ze strany čínské vlády upozornil na koronavirus ve Wu-chanu, zemřel Lékař, který i přes tlak ze strany čínské vlády upozornil na koronavirus ve Wu-chanu, zemřel 7. února 2020 6:48

Ve svém tweetu kromě nového díla v Praze vzdal hold českému prezidentu Václavu Havlovi, již zesnulému a vězněnému čínskému dizidentovi a nositeli Nobelovy ceny míru Liou Siao-povi a zmiňovanému Li Wen-liangovi. Nechť jejich vzpomínka není nikdy zapomenuta, napsal v příspěvku. 

Domů
Sdílet
Diskuse