Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2020 17:23
Čas čtení 1:28
Ondřej Jarůšek

189 nakažených: Koronavirus mají lékaři z Břeclavi a Olomouce, do karantény musí kolegové i pacienti

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jedním z nakažených v Česku je i lékař, který se vrátil z Řecka.

U lékaře, který působil na urgentním oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, byla prokázána nákaza koronavirem. Minimálně kolem třiceti lidí z jeho okolí nyní čeká karanténa – jednu polovinu tvoří spolupracovníci, tu druhou pacienti. O případu informoval zpravodajský server iDNES.

Lékař se před týdnem vrátil z Řecka, není však jasné, zda se nakazil už tam, nebo až po návratu do České republiky.

„Lékař pracoval na urgentním příjmu. Ti, co s ním byli v kontaktu, se dohledávají, berou se jim odběry a půjdou do karantény,“ řekl ředitel nemocnice Roman Havlík pro iDNES s tím, že v souvislosti s onemocněním lékaře bude také nutné omezit vyšetření a operace. 

Doporučeno
Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání 14. března 2020 9:43

Havlík dále potvrdil, že už během dnešního dne v nemocnici začínají testy prvních vzorků s podezřením – původně se začátkem testování počítalo až od pondělí„Vznikla akutní potřeba v rámci zhoršující se situace. Vycházíme vstříc požadavkům z terénu,“ řekl ředitel.

Zatím se však neplánuje plošné preventivní testování lidí, prioritu má zdravotnický personál a pacienti, kteří přišli do kontaktu s nakaženým lékařek. To proto, že testy jsou poměrně náročné a kapacita tamní laboratoře rozsáhlé testování neumožňuje.

Další lékař, u kterého byl potvrzen pozitivní výsledek na koronavirus, pracoval v nemocnici v Břeclavi. Pro Jihomoravský kraj se jedná už o osmého pacienta s tímto onemocněním. Informovala o tom Česká televize na Twitteru. 

Celkově je pro tuto chvíli podle ministerstva zdravotnictví v České republice potvrzeno 189 případů nákazy.

V posledních dnech česká vláda zpřísnila opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Byly uzavřeny hranice, ruší se kulturní či sportovní akce, jsou zavřeny restaurace, posilovny, koupaliště či wellness centra. Po nočním jednání byly zavřeny také všechny obchody kromě těch základních, jako jsou například potraviny, drogerie nebo lékárny.

Doporučeno
Česká republika vyhlásila stav nouze jen pětkrát v historii. Které situace si jej vyžádaly? Česká republika vyhlásila stav nouze jen pětkrát v historii. Které situace si jej vyžádaly? 12. března 2020 18:00
Zpět
Sdílet
Diskuse