Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2020 21:19
Čas čtení 3:14
Dominik Vetrák

Hollywood přijde kvůli koronaviru o 20 miliard dolarů. Tento týden bude z hlediska tržeb nejslabší za celé 21. století

FILMY A SERIÁLY KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Hollywood čeká nejnáročnější období ve 21. století.

Za lístky do kin po celém světě loni zaplatili diváci rekordních 42,5 miliardy dolarů. Domestic Box Office – tržby z USA a Kanady – zaznamenal druhý nejlepší rok. Kina tam v roce 2019 utržila 11,4 miliardy dolarů. Očekávalo se, že Čína v roce 2020 v tržbách porazí USA a stane se nejsilnějším filmovým trhem na celém světě. Před 10 lety tuto možnost nikdo nepovažoval za reálnou.

Nic z toho se ale nestane a oproti minulému roku klesnou tržby o několik desítek procent. Kvůli koronaviru zavírají kina (včera zavřela všechna i Francie), ruší se premiéry a stopku dostávají natáčení nových seriálů a filmů.

Doporučeno
Stranger Things kvůli koronaviru ruší natáčení. S produkcí nových filmů a seriálů skončily i Disney a Netflix Stranger Things kvůli koronaviru ruší natáčení. S produkcí nových filmů a seriálů skončily i Disney a Netflix 15. března 2020 9:43

The Hollywood Reporter (dále jen THR) informuje, že Hollywood a celosvětový kinematografický průmysl by za rok 2020 mohli kvůli koronaviru přijít o 20 miliard dolarů. Studia vyjde draho už jen samotné odkládání premiér. Odhaduje se, že studio MGM bude odsunutí premiéry Jamese Bonda z dubna na listopad stát mezi 30 až 50 miliony dolarů.

Paramount zase za odložení premiéry Tichého místa 2 jen 8 dní před plánovaným uvedením zaplatí přibližně 30 milionů dolarů. Náklady se převážně vztahují na reklamu, koupi prostoru na internetu a v televizi a rušení již zaplacených promo akcí.

Doporučeno
5 skvělých filmů o šíření virů, nákaze a nezvladatelné panice 5 skvělých filmů o šíření virů, nákaze a nezvladatelné panice 14. března 2020 12:03

A teď si představ takové Disney, které muselo odložit epické fantasy Mulan, animák Onward, pravděpodobně odloží marvelovku Black Widow a stoplo natáčení všech svých filmů a seriálů. Odklady jsou ale nic ve srovnání s tím, jak moc by utrpěly celosvětové tržby, kdyby filmy šly do kin podle původních plánů. Takový Bond, Rychle a zběsile 9 či Mulan by museli počítat s tržbami menšími o několik stovek milionů dolarů. 

Deadline informuje, že analytici tržeb v USA odhadují velké ztráty hlavně v případě současných premiér. Filmy jako I Still Believe, The Hunt či Bloodshot vydělají během víkendových premiér o 15 až 35 % méně, než se předpokládalo. Víkendové tržby v USA a Kanadě se celkově pohybují někde na úrovni 58,5 milionu dolarů, což by znamenalo nejslabší víkendové tržby od září 1998.

Tehdy ale neměly premiéru žádné velké filmy a září 1998 se považovalo za velmi slabé. Kina v té době vydělala 56,8 milionu dolarů. Současná situace je ještě horší než během víkendu po teroristických útocích z 11. září 2001. Tehdy kina v USA a v Kanadě vydělala 59,7 milionu dolarů.

A to zatím v Severní Americe zavřelo méně než 100 kin, která nedokáží zaplatit své zaměstnance nebo dostala nařízení od města či státu. Zbývající kina zůstávají otevřená. Sály v USA a v Kanadě ale mohou využívat pouze 50 % své kapacity. Lidé se postupně z kin vytrácejí a místo toho vyprazdňují obchody s potravinami či zbraněmi.

Doporučeno
Američané kvůli pandemii koronaviru ve velkém nakupují zbraně Američané kvůli pandemii koronaviru ve velkém nakupují zbraně 15. března 2020 10:30

Zrušení či odložení premiér má řadu důvodů. Kromě již zmíněného zavření kin v mnoha zemích světa je dalším důvodem zákaz cestování. Herci a tvůrci nemohou cestovat po velkých zemích a promovat tam své filmy, jak to běžně dělají u všech blockbusterů. 

The Hollywood Reporter odhaduje, že koronavirus dosud způsobil sedmimiliardové ztráty. Do konce května se tato částka vyšplhá na 20 miliard. Nikdo nedokáže odhadnout, co se bude dít, pokud krize potrvá i v dalších měsících. Zdroje THR hovoří také o nákladech během přerušeného natáčení. To je případ i marvelovky Shang-Chi.

Disney údajně přijde o 300 až 350 tisíc dolarů každý den, kdy bude natáčení přerušeno. Stejně je to má vyjít v případě natáčení hraného remaku Malé mořské panny, které mělo začít příští týden, ale také se odkládá. Někdo by si pomyslel, že ztráty pokryjí pojišťovny. Advokát John Tomlinson se pro THR ale vyjádřil, že to nebude možné. S největší pravděpodobností pokryjí pojišťovny jen část nákladů.

Většina společností ale zřejmě využije speciální klauzule, které se vztahují na choroby a pandemie. Nemluvě o tom, že pokud by měly pojišťovny proplácet ušlé zisky a zvýšené náklady všech společností, zkrachovaly by všechny do jedné. Touto problematikou se však zřejmě budou zabývat až za několik týdnů či měsíců. 

Jeden ze zdrojů THR prozradil, že pandemie zatím neovlivnila budoucí jednání o dohodách mezi produkčními společnostmi a televizními korporacemi. I to je ale jen otázkou času. Virus výrazně ovlivní i příjmy televizních stanic za reklamu. Chybět budou i zisky ze živých událostí, vystoupení a sportovních událostí, které jsou propojeny na televizi a reklamu v médiích. 

Doporučeno
10 nejlepších seriálů na Netflixu, kterými si zkrátíš čas v karanténě 10 nejlepších seriálů na Netflixu, kterými si zkrátíš čas v karanténě 15. března 2020 11:41

Nikdo momentálně netuší, co bude s platy herců a štábu. Zavřená jsou i divadla na Broadway, což pro ně momentálně znamená ztrátu 100 milionů dolarů. Odbory umělců vystupujících na jevištích se již obrátily na vládu. Požadují, aby zajistila úlevy v nezaměstnanosti, zdravotní pojištění a placenou dovolenou. Prezidentem Trumpem navrhované snížení daní jim totiž nepomůže, protože se zavřenými divadly a kinosály nevydělají vůbec nic. Samozřejmě, týká se to několika odvětví, jejichž odbory se v následujících dnech přihlásí o slovo s vlastními návrhy.

Už zítra ti přineseme pravidelný souhrn Box Office – tržeb za poslední týden. Očekáváme velmi pochmurná čísla a negativní rekordy. Jeden takový si připíše i společnost Pixar, ale o tom až zítra, kdy si budeme čísly na 100 % jistí. Koronavirus dává celosvětové ekonomice i nadále jednu ránu za druhou a nikdo si netroufá říct, do jaké míry na to doplatí Hollywood a všechny naše milované filmy a seriály

Doporučeno
Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví 14. března 2020 12:45
Domů
Sdílet
Diskuse