Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2020 15:03
Čas čtení 1:17
Vojtěch Vanda

Šéfka lékového úřadu odjela den po vyhlášení nouzového stavu na dovolenou na Kubu. Má schvalovat testování léku na koronavirus

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Irena Storová je ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který má schvalovat látku remdesivir k testování jako potenciálního léku proti koronaviru.

Server Aktuálně.cz přišel s informací, že ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová odcestovala, navzdory koronavirové krizi, na dovolenou na Kubu. Jejich redakci to potvrdila i mluvčí lékového úřadu Barbora Peterová. Stalo se tak den poté, co vláda vyhlásila nouzový stav. Úřad, který vede, má v nejbližších dnech schvalovat testování látky remdesivir jako potenciálního léku na koronavirus SARS-CoV-2.

Doporučeno
Do pražské MHD můžeš od úterý jen se zakrytými ústy Do pražské MHD můžeš od úterý jen se zakrytými ústy 16. března 2020 14:05

Storová se podle Aktuálně.cz vydala na dovolenou v pátek, den poté, kdy byl vyhlášen nouzový stav. Zákaz vycestování do zahraničí ale začal platit až z neděle na pondělí. „Je nezbytné podotknout, že paní ředitelka vycestovala před vydáním krizového opatření vlády, které až na výjimky zakazuje občanům ČR vycestovat do zahraničí, a to do nerizikové oblasti,“ dodala Aktuálně.cz Peterová. 

Podle informací mluvčí ale ředitelka měla dovolenou schválenou, a to přímo od státního tajemníka ministerstva zdravotnictví, který ji zrušení dovolené zatím nenařídil. Přesto se ale ředitelka prý rozhodla vrátit zpět do Česka. Nicméně, i když Storová neletěla do krizové oblasti, může se stát, že i tak skončí ve čtrnáctidenní karanténě. Nehledě na to, že z Kuby do Česka se přímým letem nedostane.

Doporučeno
Lékařka, o které lhal ministr zdravotnictví, vymyslela test na koronavirus. Je zdarma a chtějí ho i v Americe Lékařka, o které lhal ministr zdravotnictví, vymyslela test na koronavirus. Je zdarma a chtějí ho i v Americe 16. března 2020 11:33

Rezort, který řídí, je ale klíčovým orgánem, který by měl potvrdit nasazení potenciálně účinné látky proti koronaviru – remdesivir – k testování. Státní ústav pro kontrolu léčiv dnes i bez přítomnosti ředitelky potvrdil, že by k tomu mělo brzy dojít. „Již před časem jsme navázali kontakt se společností Gilead a požádali je o farmaceutickou dokumentaci, aby použití přípravku s léčivou látkou remdesivir mohlo být schváleno co nejdříve,“ zmínila v tiskové zprávě mluvčí Peterová.

„Lze sdělit, že naše stanovisko k použití remdesiviru na nemoc COVID-19 bude kladné. Pro úplnost je nezbytné dodat, že léčivá látka remdesivir bude určena pro pacienty v kritickém stavu a žádosti o léčbu jednotlivých pacientů budou vyřizovat příslušná pracoviště, která budou dané léčivo aplikovat,“ dodala mluvčí.

Doporučeno
Adam Kajumi uspořádal soutěž o roušky, na internetu schytal kritiku. Zbytek potom daroval nemocnici Adam Kajumi uspořádal soutěž o roušky, na internetu schytal kritiku. Zbytek potom daroval nemocnici 16. března 2020 13:01
Domů
Sdílet
Diskuse