Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2020 13:30
Čas čtení 7:15
Antonín Havlík

11 českých rapových alb a mixtapů, které utvářely žánr. Poslechni si je během karantény

HUDBA KORONAVIRUS RAP
Uložit Uložené

Dej si jeden den karantény ve znamení českého rapu. Vybrali jsme alba, která si musíš poslechnout od první do poslední skladby.

Období karantény je skvělá doba naučit se nové schopnosti, přehodnotit život nebo dát prostě jen čas něčemu, co jsi už měsíce odkládal. My jsme se podívali na česká rapová alba, mixtapy a projekty, které nějakým způsobem zarezonovaly v době svého vydání a utvářely interpreta nebo celý tehdejší žánr

V tomto seznamu nejsou a ani nemohou být zařazena všechna alba, která by stála za zmínku, ale jako hrubý průřez českým rapem to bohatě stačí. Za osmnáct let, které jsme tímto způsobem pokryli, bylo vytvořeno mnoho zajímavých projektů, které bys rozhodně měl znát. Kdy jindy než teď si je projít od první skladby až po poslední. Jako za starých časů.

Doporučeno
Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? Řádky nakažlivé jako koronavirus. Kteří rapeři využívají situace a nahrávají milionové tracky o pandemii? 23. března 2020 19:30

PSH – Repertoár (2001)

Nejzásadnější česká rapová alba a mixtapy, která si musíš poslechnout během koronavirové karantény
Zdroj: PSH – Repertoár

Repertoár od PSH patří mezi nejlegendárnější alba první rapové desetiletky. Mapuje všechno, co bylo v 90. letech pro mladé Pražany motající se kolem hip-hopu důležité: hudbu, graffiti, jointy, kluby, respekt – undergroundové panoptikum, které drží jako celek. Výpověď doby.

Peneři, tehdy ještě ve složení Orion, Vladimir a DJ Richard, byli na vrcholu a celá scéna se jim podřizovala. To oni byli v roce 2001 definicí toho, „jak se to má dělat“. Mainstream je tehdy neznal, v rádiu je nehráli, přesto vyprodávali kluby. 

Celému albu pak z dnešního pohledu dominuje skladba Praha – nestárnoucí klasika, óda na domovskou metropoli. Pokud se ptáš, jak to asi vypadalo, když se s rapem u nás začínalo, pusť si celou desku Repertoár. 


Supercrooo – Toxic Funk (2004) 
Nejzásadnější česká rapová alba a mixtapy, která si musíš poslechnout během koronavirové karantény
Zdroj: Supercrooo – Toxic Funk

Český rap a jeho období zformovala v prvních pěti letech milénia deska z roku 2004 od Supercrooo. „Já to beru jako dobu před Toxic Funk a po Toxic Funk, ta deska byla velice zlomová,“ řekl v našem rozhovoru pražský producent DJ Wich. A má pravdu.

Směřování českého hip-hopu bylo nastaveno do odlišných, konzervativnějších hladin. Rap byl o něčem jiném a dělal se až na výjimky stejně nebo hodně podobně. Z podzemí pak vystoupili dva naštvaní interpreti – James Cole a Hugo Toxxx a změnili pořádky v tuzemské kultuře. Toxic Funk měl díky své obrovské kontroverznosti velký přesah i mimo žánr.

Když v dnešní době někdo zareferuje na nějakou slavnější osobnost, posluchač se pousměje, ale nijak se tím dál nezabývá. V roce 2004 byla ale mainstreamová společnost nastavena odlišně. Dotknout se lidí jako Pavel Nový, Petr Janda nebo Dáda Patrasová se prostě nesmělo. 

Díky poslední jmenované se pak kluci dostali na stránky bulvárního časopisu Rytmus života. „Dáda je v šoku! Její jméno je vláčeno bahnem nadávek. Co má dělat? Mávnout nad vším rukou? Vždyť žaloby mnohdy nic neřeší. Kam může zloba zajít? A kdo nakonec vrátí Patrasové čest?“ psali v časopise.

Kluci poukázali na plytkost šoubyznysu a lidí v něm, fungovalo to a není divu, že řádky ze skladeb Toxic Funku dnes v klubech rezonují i po mnoha letech dál. V další generaci posluchačů. Jen málokterá tuzemská rapová kapela se tímhle může pochlubit. V květnu 2020 deska oslaví 16. narozeniny.


IsCream Boyz – IsCream mixtape vol. 1 (2007)

Nejzásadnější česká rapová alba a mixtapy, která si musíš poslechnout během koronavirové karantény
Zdroj: IsCream Boyz – IsCream mixtape vol. 1
 

Smacka dnes zná každý milovník tuzemského rapu i grimu. Když začínal, podobně jako Supercrooo to neměl jednoduché. Se svou crew IsCream Boyz přišel s něčím, co český rapový posluchač do té doby neznal. Specifický druh oblékání, svěží projev, který se s oldschoolovými postupy nemohl srovnávat a hlavně již zmiňovaný grime. Kluci zaplňovali tehdejší internetové diskuze o hip-hopu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 82200 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse