Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2020 18:19
Čas čtení 1:20
Matej Krajčovič

Apple ukázal nové iPady Pro. Díky podpoře pro ovládání myší mohou skoncovat s érou notebooků

TECH
Uložit Uložené

Podpora pro myš nebo TouchPad přibude i do starších tabletů od Apple.

Apple včera představil nový iPad Pro, který může zásadně změnit náš dnešní pohled na tablety a pořádně zamávat s prodeji notebooků.

Novinka, která bude dostupná s menším 11palcovým a větším 12,9palcovým displejem, totiž dostává plnou podporu pro ovládání myší. Tu budeš moci připojit buď externě přes Bluetooth, nebo používat oficiální Magic Keyboard, která kombinuje obal, klávesnici a v případě Apple tradičně výborný dotykový TouchPad.

Apple ukázal nové iPady Pro. Vďaka podpore pre ovládanie myšou môžu skoncovať s érou notebookov
Zdroj: Apple.com

Všimnout by sis měl také unikátního způsobu, jakým otevřený Magic Keyboard drží iPad Pro ve vzduchu při práci.

Už měsíce se mluví o tom, že klasické notebooky se pro určitou skupinu uživatelů stávají trochu zbytečnými a jsou příliš složité. Nový iPad Pro s klávesnicí a myší na to očividně reaguje.

Operační systém iPadOS (obdoba iOS na iPadech) již dnes dokáže velmi mnoho, ale problémem byla často právě přesnější práce při úpravě obrázků, vyplňování tabulek v Excelu nebo jiné „drobné“ činnosti vyžadující maximální přesnost. Ani dotykové pero Apple Pencil nemuselo být tím správným řešením.

Apple ukázal nové iPady Pro. Vďaka podpore pre ovládanie myšou môžu skoncovať s érou notebookov
Zdroj: Apple.com

Novinkou číslo dvě je zabudování LiDAR skeneru, který dokáže změřit vzdálenosti objektů až do vzdálenosti 5 metrů od zadních objektivů. Funkce by měla najít uplatnění při aplikacích pracujících s rozšířenou realitou.

Apple ukázal nové iPady Pro. Vďaka podpore pre ovládanie myšou môžu skoncovať s érou notebookov
Zdroj: Apple.com

Evropské ceny nového iPadu Pro (11'') začínají na 879 eurech (kolem 24 000 korun), 12,9palcový varianta stojí 1 099 eur (29 000 korun) a více, pokud ti nestačí 128GB úložiště. Není to úplně málo, ale ve srovnání s plnohodnotnými počítači s MacBookem stále ušetříš.

GSMArena navíc inforrmuje, že myš nezůstane pouze doménou včerejších novinek. Apple by mělo už 24. března vypustit aktualizaci na iPadOS 13.4, která podporu pro kurzor přinese i pro starší iPady.

Doporučeno
Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) 19. března 2020 16:45

Brzy by také mohly přibýt i levnější kryty s klávesnicí od jiných výrobců, Magic Keyboard od Apple totiž stojí 299, respektive 349 dolarů (opět podle velikosti iPadu Pro).

iOS developer Benjamin Mayo si také všiml, že podpora myši bude hybridní. To znamená, že někdy bude TouchPad klasicky hýbat kurzorem, jindy skákat na sousední položky menu.

Domů
Sdílet
Diskuse