Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2020 14:45
Čas čtení 1:01
Matej Krajčovič

Italské městečko je příkladem, jak může agresivní testování obyvatel porazit koronavirus

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Z města pochází úplně první italská oběť. Radnice si pak vyhrnula rukávy a otestovala úplně každého.

Situace s počtem nakažených novým koronavirem je v Itálii jednoznačně nejhorší na světě. Země aktuálně hlásí 35 713 pozitivně testovaných pacientů a 2 978 obětí. 

Malé městečko Vò, které má přibližně 3 300 obyvatel, se však statistikám trochu vymyká, informuje Livescience.com.

Vò je v samém epicentru nákazy a smrt místního 78letého muže se od 22. února počítá jako vůbec první úmrtí na Covid-19 v Itálii.

Město však začalo s takzvaným agresivním testováním. Všech 3 300 obyvatel začali na nový koronavirus opakovaně testovat. Na konci února tak už město hlásilo 70 případů nákazy. 

Obec však byla uzavřena do karantény a přestože testy ukazují, že nákaza zasáhla přibližně 3 % obyvatel, až polovina z nich neprojevovala žádné symptomy. Nekašlali, neměli horečku ani nic podobného. Jelikož je však místní úřady otestovaly, věděli, že musí zůstat v karanténě, aby epidemii nešířili dál. 

Doporučeno
Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) 19. března 2020 16:45

Po dvou týdnech se již nákaza potvrdila pouze o 0,25 % obyvatel, kteří zůstali v domácí péči nebo v nemocnici. Uzavření města by tak mohlo být uvolněno, ačkoli nyní samozřejmě platí v celé Itálii. 

Případ ale ukazuje, že právě výzvy k tomu, abys v těchto dnech zůstal doma spolu s masivním testováním, mají svůj význam a jsou nejefektivnější zbraní proti šíření nákazy. „Naučili jsme se, že izolováním všech pozitivních případů, ať už jsou nemocní. nebo ne, jsme byli schopni přenos zredukovat o 90 procent,“ řekl Andrea Cristani, profesor mikrobiologie z Univerzity Padua.

Talianske mestečko Vò je príkladom, ako môže agresívne testovanie obyvateľov poraziť koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Na masivní testování mnozí odborníci vyzývají i v Česku a případy z Asie ukazují, že jde o správné řešení. Když jsou totiž v karanténě úplně všichni obyvatelé, zbytečně trpí ekonomika země. Ti zdraví by mohli pracovat a pomáhat tak ostatním.

Domů
Sdílet
Diskuse