Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2020 19:53
Čas čtení 1:37
Adam Smeták

Prezident Zeman v projevu poděkoval Číně a vyzval k návštěvám domovů seniorů. Ty jsou ale zakázané

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Předtočený projev prezidenta k národu odvysílala TV Prima.

Před pár dny jsme se ptali, kde je prezident Zeman. Proč se od propuknutí pandemie koronaviru neukázal na veřejnosti a nepředal lidem státnický projev, který by jim pomohl těžké období krize lépe zvládnout. Den poté mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že prezident vystoupí, a to ve čtvrtek večer na TV Prima. A tak se i stalo. 

Krátký prezidentský projev byl předtočený více než 24 hodin dopředu a hlava státu v něm varovala před panikou. Občany poprosila, aby se vyhnuli dvěma extrémům. Prvním by podle prezidenta bylo pandemii zlehčovat, přičemž si neodpustil poznámku na „jakého divadelního principála, který prohlásil, že koronavir je jen lehká chřipka a kritizoval opatření vlády“. Druhým extrémem by podle něj bylo propadnutí panice a strachu.

Doporučeno
Kde je Zeman? Kde je Zeman? 16. března 2020 17:00

„Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze,“ vyzval prezident v projevu. Dodal, že si pozval k prodiskutování současného stavu jak bývalého tak současného ministra zdravotnictví, od nichž se dozvěděl, že největším problémem v boji s koronavirem je výrazný nedostatek zdravotnických prostředků.

„Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků,“ pokračoval a obrátil se na opozici. „Pokud jde o naši opozici, chtěl bych připomenout, že v době, kdy jsem byl předsedou opoziční strany a byla zde ekonomická krize, řekl jsem, že když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám. Chtěl bych rovněž naši opozici vyzvat k tomu, aby podporovala opatření vlády a pokud toho není schopná, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela.“

Pozornost věnoval i novinářům. „Nevšímejte si příliš poštěkávání a vřeštění našich novinářských komentátorů, kteří jako obvykle píší o všem, a nerozumí ničemu,“ uvedl. Občany se snažil přesvědčit, aby o to větší pozornost věnovali radám odborníků. Prohlásil také, že vítá aktivity dobrovolníků, kteří se sdružují, aby pomohli svým spoluobčanům, ať už jde o pomoc důchodcům, nebo rodinám z dětmi, které nemá kdo hlídat, případně pomoc medikům v nemocnicích a podobně.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Následně věnoval poznámku hercům. „Dokonce i herci z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ řekl. Od úterý 10. března přitom platí celoplošný zákaz návštěv v nemocnicích, domovech seniorů a ústavech sociální péče.

Prezident na závěr projevu popřál občanům, aby k sobě byli laskaví a vstřícní, pomáhali jeden druhému a aby dokázali v této těžké době svoji lidskost. „Děkuji vám za vaši pozornost a nashledanou v lepších časech,“ zakončil projev.

Doporučeno
Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) 19. března 2020 16:45
Domů
Sdílet
Diskuse