Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2020 14:56
Čas čtení 2:07
Vojtěch Vanda

Pražská radní zareagovala na Zemanův projev. Urazil jste tisíce skvělých lidí, kteří pomáhají, kde to jen jde, píše v dopise Hradu

NEWS KORONAVIRUS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Hana Třeštíková, pražská radní pro kulturu, se ohradila vůči včerejšímu projevu prezidenta republiky Miloše Zemana, a poslala na Hrad dopis. Ozývají se však i další hlasy, že Zeman urazil kulturní obec neprávem.

Radní pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu hlavního města Prahy Hana Třeštíková poslala v reakci na čtvrteční projev prezidenta Miloše Zemana k situaci ohledně koronaviru dopis na Pražský hrad. V něm se zastává kulturní obce a zmiňuje, že by si za nepravdy, které prezident do televize řekl, zasloužila veřejnou omluvu. Už včera se začali proti proslovu ozývat sami umělci, kteří se zapojili do dobrovolnické činnosti.

Doporučeno
Prezident Zeman v projevu poděkoval Číně a vyzval k návštěvám domovů seniorů. Ty jsou ale zakázané Prezident Zeman v projevu poděkoval Číně a vyzval k návštěvám domovů seniorů. Ty jsou ale zakázané 19. března 2020 19:53

Dopis, který Třeštíková poslala na Hrad, sdílel její bratr, fotograf Tomáš Třeštík, na Facebooku. V něm se pražská radní, ve vší úctě, kulturní obce zastává. Dopis nejdříve velice stručně a výstižně okomentoval právě Třeštík. „Nemůžu mít lepší ségru a nemůžu mít horšího prezidenta,“ napsal do popisku.

„Vážený pane prezidente, respektuji, že jste zvoleným prezidentem České republiky, respektuji, že využíváte svou funkci ke státnickým projevům. Po tom včerejším se ale musím ozvat a důrazně protestovat nejen jako radní pro kulturu v Praze, ale i jako občanka této země,“ uvedla Třeštíková svůj dopis.

Radní mu vytkla včerejší větu, kterou si Zeman rýpl do umělců. Uvedl, že místo stěžování, že „nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti“. Každopádně pomineme-li fakt, že vláda vysloveně návštěvy domovů důchodců a zařízení, ve kterých se důchodci zdržují, zakázala, se Třeštíková ohradila tím, že spousta umělců přináší více než „trochu radosti.“

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Zeman takto reagoval na reakci ředitele Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského, který se na Facebooku rozčílil kvůli zavření divadel. Tehdy přirovnal koronavirus k „lehké chřipce“, za což se ale před dvěma dny omluvil.

„V Praze jsou desítky divadel, která se ihned po svém uzavření přeměnila na šicí dílny a vyrábí tisíce roušek pro zdravotníky, domovy důchodců, pečovatelská centra i pro jednotlivé obyvatele. Suplují tak pomoc státu, které se zatím nedostává,“ uvedla dále Třeštíková. Uvedla také, že se spousta i mimopražských umělců zapojila do činnosti, která pomáhá široké veřejnosti. Například načítají knihy ve spolupráci s Životem 90, nebo vystupují na internetu. 

Nezapomněla uvést také fakt, že to všechno dělají v době, kdy se vlastně sami dostali do existenční krize, jelikož jsou veškerá představení zrušená a nemají příjem. „Vy jste, coby prezident republiky, mlčel, Vaši arogantní pobočníci porušovali karanténu, roznášeli po Praze smrtelně nebezpečný virus a nikdo z vašeho okolí nemusel řešit svou finanční budoucnost,“ opřela se do Zemana.

Doporučeno
Mít vlastní roušku je styl! Češi nenechávají nic náhodě a šijí si ústenky sami Mít vlastní roušku je styl! Češi nenechávají nic náhodě a šijí si ústenky sami 19. března 2020 15:40

Podle Třeštíkové tak urazil všechny umělce, kteří se snaží pomáhat. Což nekoresponduje s jeho přáním na konci, abychom se všichni měli rádi a byli k sobě laskaví a vstřícní. Dle jejích slov to teď spíše zní jako výsměch a kulturní obec by si proto od něj zasloužila omluvu.

Proslov vzedmul vlnu nevole i mezi samotnými umělci, kteří reagovali na sociálních sítích. „Pane prezidente, šiju roušky a vozím je nadacím, které se o seniory starají. Dělám permanentní osvětu ohledně péče o seniory, přispívám finančně i dobročinným vysíláním na internetu. Vy nabádáte k porušování pravidel, která je mají chránit,“ napsala na svůj Twitter například herečka Iva Pazderková.  „Váš projev, plný touhy mstít se a bodat, byl i v době nouze, opět rozdělující," napsal na svůj Facebook například Pavel Liška.

CORONAVIRUS CHART
Domů
Sdílet
Diskuse