Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2020 13:41
Čas čtení 0:41
Viktor Kniš

Nejrychlejší superpočítač na světě identifikoval chemikálie, které mohou zastavit šíření koronaviru

TECH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Technologie by mohly pomoci v boji s koronavirem. Superpočítač od IBM připravil tisíce simulaci, na základě kterých analyzoval, jak se chemikálie chovají v kontaktu s infikovanými buňkami.

Superpočítač Summit v americké laboratoři Oak Ridge National Laboratory, který využívá technologie a architekturu IBM, identifikoval 77 chemikálií, které by mohly být účinné v boji s koronavirus, informuje CNN.

Speciální stroj s „mozkem umělé inteligence“ realizoval tisíce simulací, při kterých analyzoval chování různých látek při kontaktu s buňkami infikovanými virem způsobujícím onemocnění Covid-19. Výzkumníci publikovali svá zjištění na stránce ChemRxiv.

Cílem superpočítače, který je pro představu asi miliónkrát rychlejší než nejrychlejší běžný laptop, je, aby našel sloučeniny schopné navázat se na protein koronaviru. Díky tomu je potenciálně možné znemožnit, aby mohla být buňka hostitele infikovaná.

Doporučeno
Odborník radí, jak se nezbláznit z domácí izolace a psychicky zvládnout pandemii koronaviru Odborník radí, jak se nezbláznit z domácí izolace a psychicky zvládnout pandemii koronaviru 20. března 2020 9:20
Domů
Sdílet
Diskuse