Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2020 17:21
Čas čtení 1:44
Adam Smeták

Veškerá opatření kvůli koronaviru se prodlužují k 1. dubnu. Vláda potřetí změnila dobu nakupování pro seniory.

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Sledovali jsme tiskovou konferenci po jednání Vlády ČR.

Veškerá opatření, která vláda přijala za stavu nouze se prodlužují do 1. dubna do 6:00 hodin. Na tiskové konferenci to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Zároveň vláda vyřešila i otázku pendlerů, tedy lidí, kteří dojíždějí do práce do zahraničí. Dostanou na výběr. Mohou se dohodnout se svým zaměstnavatelem, zajistit si ubytování a po následující 3 týdny mohou pracovat v zahraničí. Podle ministra se mohou vrátit dříve, nelze jim v tom bránit, ale doporučují se právě tři týdny.

Po návratu budou muset být 14 dní v karanténě. Policie na výstupu ze země povede evidenci. Kontrola dodržování karantény u těchto pracovníků bude podle ministra vnitra velmi striktní.

Ministr průmyslu a obchodu následně v průběhu tiskové konference prohlásil, že živnostníkům jsou s okamžitou platností odpuštěny zálohy na zdravotní a sociální pojištění, a to na půl roku. Odpuštěny budou i vyšší než minimální sazby a zpětně se bude doúčtovávat po skončení roku.

Havlíčkovo ministerstvo zároveň rozšířilo další úvěry a záruky. První ve výši 5 miliard korun byl vyčerpán, druhý momentálně funguje a je ve výši 35 miliard korun. Zároveň oznámil, že bude připraven program ve výši 330 miliard korun. Speciální  dotační program s 200 miliony korun míří také firmám vyrábějícím zdravotnické pomůcky. Částkou 300 milionů korun bude disponovat program pro firmy vyvíjející zařízení a technologie se zdravotnickým materiálem.

Doporučeno
Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir 21. března 2020 13:42

Ministryně financí na tiskové konferenci oznámila prominutí záloh pro fyzické a právnické osoby k 15. červnu letošního roku. Prominuty budou i sankce z pozdního dodání daně z nabytí nemovitosti, a to i zpětně až do 31. července. Zároveň oznámila navýšení rozpočtové rezervy o 59,3 miliardy korun. 

Státní dluh by měl ke konci roku stoupnout na 1,84 bilionu korun, a to kvůli současné krizi. Původně se počítalo s dluhem 1,68 bilionu. Ministryně financí hodlá požádat Evropskou komisi o oprávnění osvobodit od cla a daní zdravotnický materiál, který je určen k boji proti Covid-19. Měl by se tím zlevnit.

Ministr Havlíček uvedl, že větší prodejny budou pro důchodce otevřeny od 8 do 10 hodin ráno. V menších obchodech (do 500 metrů čtverečních) bude vše fungovat bez omezení. Pokud do nich ale přijde starší osoba, má právo na přednostní obsluhu.

CORONAVIRUS CHART
Zpět
Sdílet
Diskuse