Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2020 9:29
Čas čtení 0:44
Matej Krajčovič

5 000 dělníků v Rusku staví speciální nemocnici pro pacienty s koronavirem

NEWS KORONAVIRUS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Úřady prý statistiky nakažených uměle podhodnocují a v zemi už mohou být statisíce lidí s nemocí Covid-19.

Rusko zatím hlásí pouze 438 pacientů s pozitivním testem na nový koronavirus a jedinou oběť, ale odborníci tato čísla zpochybňují.

Vláda sice tvrdí, že provedla více než 156 tisíc testů a už v únoru zakázala vstup čínských občanů na své území, počty laboratorních vyšetření ale mohou být výrazně nadhodnoceny, zvláště ve světle přísné cenzury a autoritářského vládnutí prezidenta Vladimira Putina.

Mluvčí Sdružení lékařů, které má ale zase blízko k opozici, tvrdí, že úřady případy nákazy nemocí Covid-19 zakrývají tak, že pacientům oficiálně hlásí pouze běžnou pneumonii, tedy zápal plic. Testy na nový koronavirus jim prý vůbec nedělají.

Úřady zřejmě úplně klidné nejsou, portál Vice totiž přinesl video, na kterém je vidět, jak přibližně 5 tisíc dělníků začalo se stavbou speciální nemocnice v oblasti Kommunarka na periferii hlavního města Moskva. 

Ta by měla být schopna přijmout 500 pacientů a na její stavbě se podílí 35 různých firem. Podle odhadů ale již v Rusku mohou být desetitisíce nakažených a není jasné, zda jejich nápor zdravotnictví zvládne.

Doporučeno
VIDEO: Desítky bagrů a buldozerů přijely do Wu-chanu. Čína chce postavit nemocnici pro 1 000 lidi do pondělí VIDEO: Desítky bagrů a buldozerů přijely do Wu-chanu. Čína chce postavit nemocnici pro 1 000 lidi do pondělí 25. ledna 2020 8:12

Rusko by se tak už v nejbližších týdnech mohlo dostat do podobných problémů jako Čína, Itálie nebo Španělsko a ohrožení by byli zejména obyvatelé v odlehlejších částech země.

Domů
Sdílet
Diskuse