Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2020 14:17
Čas čtení 0:40
Antonín Havlík

Česko pomůže Itálii a Španělsku. Pošle do každé země 10 tisíc ochranných obleků

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Spolu to zvládneme, říkají čeští ministři a posílají pomoc i na jih Evropy.

Česká republika chce poslat pomoc do evropských zemí, které momentálně nejvíce bojují s koronavirem. Jsou jimi Itálie a Španělsko. Ministr vnitra Jan Hamáček oznámil, že jim Česko pomůže formou dodávky 10 tisíc ochranných obleků pro zdravotnický personál do každé z těchto zemí.

„Můžeme si to dovolit a oni je zoufale potřebují,” dodal Hamáček. Podle něj máme v tuzemských zásobách k dispozici 250 000 ochranných obleků. Další by měly být na cestě. „Už jsem mluvil s oběma velvyslanci, jak dar fyzicky předat,potvrdil informaci na svém Twitteru i Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Česko pomůže Itálii a Španělsku s koronavirem. Pošle do každé země 10 tisíc ochranných obleků
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
Živnostníkům, kteří nemohou podnikat, bude vypláceno 15 tisíc korun měsíčně Živnostníkům, kteří nemohou podnikat, bude vypláceno 15 tisíc korun měsíčně 26. března 2020 12:31

Dotčené země momentálně čelí velké krizi. Itálie má podle statistik Univerzity Johna Hopkinse momentálně více než 74 tisíc nakažených koronavirem a na 7,5 tisíce obětí. Španělsko je na tom také špatně: 56 tisíc případů nákazy, 4 tisíce mrtvých.

Ochranné obleky pro Česko sice nejsou problémovou položkou. Nicméně stále trpíme nedostatkem roušek a respirátorů pro lékaře, sestřičky a další zdravotnický personál. Jsou to oni, kteří se nachází v přímém kontaktu s nakaženými a měli by se proto mít možnost dobře chránit.

Dodáno zatím bylo na 14 milionů roušek a bezmála 4 miliony respirátorů, další zásilky se zdravotnickým materiálem k nám putují.

Doporučeno
Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir 21. března 2020 13:42
Domů
Sdílet
Diskuse