Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2020 18:57
Čas čtení 1:03
Antonín Havlík

Šmejdi se neštítí ničeho. Nabízí seniorům roušky za podpis, ve skutečnosti je to změna dodavatele energií

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Šmejdi využívají paniky kolem koronaviru.

Šmejdi využili hrozby koronaviru a podvodnými způsoby se snaží přijít k penězům, zejména od důvěřivých seniorů. Upozorňuje na to Energetický regulační úřad. „Tzv. energetičtí šmejdi zneužili současné situace a nabízeli roušky proti podpisu, ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele,“ uvádí. 

Dávat pozor by si lidé měli i na prodejce, kteří lidem nabízí rekordně levné energie. Takové nabídky úsporou peněz ale nikdy nekončí. Je potřeba velké obezřetnosti, hlavně teď, v dobách, kdy lidé kvůli strachu z koronaviru jednají zkratkovitě a rychle. Nabídkám podomních a telefonických prodejců, kteří se snaží změnit dodavatele energie, by se měli lidé bránit. Bohužel případů přibývá.

Šmejdi se neštítí ničeho. Nabízí seniorům roušky za podpis, ve skutečnosti je to změna dodavatele energií
Zdroj: Wallpaperflare.com
Doporučeno
Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma 27. března 2020 9:33

„Zprvu to byl jeden případ, nyní jich ale přibývá a naše zkušenosti napovídají, že jich brzy budou stovky. Šmejdi se rychle učí. Ještě nedávno nechávali podepisovat lidi výkaz o návštěvě, který byl ve skutečnosti smlouvou, nyní to má být formulář o převzetí roušky, ale opět je to lež. Vydávají se za zástupce velkých dodavatelů, kontrolory či podobně. Nepouštějte si je do bytu, nic jim nepodepisujte, rozhodně je nenechte fotit si vaši fakturu nebo občanský průkaz,“  říká předseda rady Stanislav Trávníček.

Energetický regulační úřad navíc zaznamenal případy, při kterých šmejdi pořádají školení, na nichž se učí nové metody jak oslovovat lidi po telefonu. „Typicky jde o nabídku levných energií, jejichž ceny údajně klesají kvůli koronaviru. Ačkoliv na burze energie skutečně zlevňují, v cenících dodavatelů se to může projevit až se zpožděním,“ poznamenává zpráva. 

Doporučeno
Světové značky změnily svá loga. Chtějí, abys dodržoval odstup a nosil roušku Světové značky změnily svá loga. Chtějí, abys dodržoval odstup a nosil roušku 27. března 2020 7:44

Úřad se snaží podobné aktivity sledovat a pokud na takovéto dodavatele platí jejich pravomoce, slibují mimořádný trest odpovídající mimořádnému stavu.

Desatero rad, kterých se držet při komunikaci s podvodnými „nabízeči“ pofiderních energetických služeb poskytuje Energetický regulační úřad přímo na svých stránkách

Domů
Sdílet
Diskuse