Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2020 21:53
Čas čtení 1:12
Matej Krajčovič

Donald Trump se naštval na automobilky. Přikázal jim, aby vyráběly plicní ventilátory

NEWS KORONAVIRUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Samotné ventilátory budou nemocnicím na nic, pokud je nebude obsluhovat kvalifikovaný personál. Nepomohou tedy ani ruským oligarchům.

S pandemií nového koronaviru už naplno bojují i v USA. V zemi aktuálně evidují přes 100 tisíc pozitivně testovaných pacientů, čímž se ve statistikách dostali před Čínu a Itálii. Zatím tam na Covid-19 zemřelo 1 704 lidí.

Nemocnice v nejvíce ohrožených oblastech již zaznamenaly nápor nakažených. Prezident Donald Trump, který v předchozích týdnech koronavirus zlehčoval, zas naplno požaduje shánění plicních ventilátorů. Ty budou potřebovat zejména starší osoby, u kterých se rozvine zánět plic a nezvládnou dýchat samy.

V USA začnú s výrobou pľúcnych ventilátor automobilky GM a Ford, v Británii pomôžu vysávače Dyson. Treba ale zohnať aj lekárov
Zdroj: TASR/AP
 

Jednu z největších automobilek General Motors například obvinil z „plýtvání časem“, kdy bylo třeba jednat pro záchranu amerických životů. Píše o tom BBC.

„General Motors musí okamžitě otevřít jejich hloupě opuštěnou továrnu v Ohiu a začít vyrábět ventilátory, teď! Začněte s ventilátory, rychle!“ rozčiloval se na Twitteru. Automobilky pomoc vládě už nabídly dobrovolně už dříve, administrativa tedy dosud nemusela sáhnout po opatření, která by jim to ukládala.
 
Nemocnice by pravděpodobně nepotřebovaly tolik ventilátorů najednou, pokud by se Donald Trump dlouho nevyhýbal zavedení karanténních opatření. Nyní musí pomáhat i soukromé firmy.


GM prý může může dodávat až 10 tisíc ventilátorů měsíčně, v Británii zas podobné číslo nemocnicím dodá výrobce vysavačů Dyson. 
 

Doporučeno
15 nejlepších postapokalyptických her 15 nejlepších postapokalyptických her 17. ledna 2023 11:00


Ventilátory samotné však problém nevyřeší. Pro nemocnice jsou zcela zbytečné, pokud stát nebude mít dostatek odborně zaškolených zdravotníků, kteří je dokážou obsluhovat a napojit na ně pacienty.
 
Z Ruska se například množí zprávy, že ventilátory skupují bohatí oligarchové. Pro jistotu, kdyby se nakazili. Sehnat kvalifikovaný personál ale může být ještě obtížnější: „Díky Bohu, většina našich doktorů je dostatečně etická, aby nešli k nějakému bohatému chlapíkovi a léčili ho, pokud péče potřebují tisíce lidí,“ uvedl Jaroslav Ašikmin z medicínského vývojového centra v oblasti Skolkovo u Moskvy.

Domů
Sdílet
Diskuse