Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2020 11:47
Čas čtení 1:47
Adam Smeták

Babiš se obrací s prosbou na Trumpa. Chce, aby sdílel video oslavující přístup Česka ke koronaviru

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Český premiér má jasno. V boji s koronavirem jdeme příkladem.

Andrej Babiš v neděli ráno vyzval na Twitteru Donalda Trumpa, aby se v boji proti koronaviru zkusil vydat českou cestou. Povinné nošení jednoduché látkové roušky na veřejnosti podle něj snižuje šíření viru o 80 %. Ke svému tweetu připojil video o úspěchu české cesty od konzultanta a podnikatele Petra Ludwiga a amerického prezidenta požádal o retweet. Pro jistotu ještě doplnil slavný výrok: „Bůh žehnej Americe!“

Na videu mladá dívka hovoří o tom, jak po celém světě roste exponenciálně křivka nově nakažených. Vyzdvihuje příklad České republiky, která prý šíření viru významně zpomalila. Nicméně, ze zatím dostupných dat něco takového nemůžeme usuzovat a je to příliš optimistický a především brzký úsudek. Dívka ale pokračuje dál se svým vzkazem v němž chce lidem v ostatních zemích poradit, co jsme udělali jinak.

Doporučeno
Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma 27. března 2020 9:33

Hovoří o tom, že se stejně jako ostatní země izolujeme od ostatních, jak jen to jde a taktéž jsme zavedli striktní hygienická pravidla. Hlavním rozdílem oproti ostatním ale má být to, že máme povinnost po odchodu z domova mít vždy zakrytý nos a ústa. I doma vyrobené roušky tě částečně mohou ochránit. Klíčové je ale to, že nošením roušky chráníš své okolí. „Takže pokud máme oba roušku, tak ty chráníš mě a já chráním tebe,“ tvrdí dívka na videu.

Uvedená slova na videu potvrzují tři odborníci. Rektor ČVUT doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc., virolog MUDr. Emil Pavlík, CSc. a vědecký pracovník Ústavu chemických procesů AV ČR Dr. Ing. Vladimír Ždímal. Poslední jmenovaný upozorňuje na to, že i látkové roušky dokáží zachytit až 100 % kapének, na které by mohl být potenciálně nabalený koronavir.

Dívka na videu dále hovoří o tom, že se zpočátku lidé těm, kdo nosili roušku, smáli. Ale postupem času se začalo objevovat více a více umělců, influencerů a dalších lidí, kteří po sociálních sítích podporovali myšlenku nošení roušek. Ty sice nejsou nikde k dostání, ale Češi se nevzdali a začali hromadně šít a ušité roušky rozdávat lidem kolem sebe a potřebným. 

Doporučeno
Nosit roušky je cool. Primátor se pochlubil svou se zvířátky, Feri krojovanou, noviny vyhlásily soutěž o tu nejhezčí Nosit roušky je cool. Primátor se pochlubil svou se zvířátky, Feri krojovanou, noviny vyhlásily soutěž o tu nejhezčí 17. března 2020 14:21

Spousta firem, divadel a dokonce i domovů pro seniory se změnila v prostory, kde se hromadně šijí roušky. Řada lidí začala roušky šít doma. Video upozorňuje, že se podařilo sehnat roušky pro 10 milionů lidí jen za tři dny a opakuje, že se Česku údajně podařilo významně snížit šíření nákazy, a to především díky tomuto jednoduchému opatření.

„Prosím, šiřte tuto zprávu a pomozte nám změnit co nejvíce zemí. Vyfoťte se se svou rouškou a sdílejte ji s hashtagem #Masks4All, může to opravdu zachránit životy,“ vyzývá na závěr.

Domů
Sdílet
Diskuse