Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2020 13:53
Čas čtení 5:30
Viktor Kniš

Koncerty Beyoncé, The Weeknda i Radiohead s kvalitním zvukem zcela zdarma: 8 vystoupení, která ti donesou kulturu do karantény

Koncerty Beyoncé, The Weeknda i Radiohead s kvalitním zvukem zcela zdarma: 8 vystoupení, která ti donesou kulturu do karantény
HUDBA EMINEM
Uložit Uložené

Někteří interpreti se v současnosti snaží potěšit fanoušky živými vysíláními, jejichž nevýhodou je kvalita zvuku. Vybíráme profesionálně nahrané živé koncerty.

Pandemie se výrazným způsobem dotkla i hudebníků, kteří ještě minimálně několik měsíců mohou zapomenout na to, že se postaví na pódia před své fanoušky. Zpěváci, zpěvačky, rapeři i DJs jsou však kreativní a vymýšlejí způsoby, jak se posluchačům do uší „živě“ dostat i v izolaci. Dočkali jsme se online koncertů, které interpreti většinou streamují na svých sociálních sítích.

Nejčastěji jsou přitom sami a nesnaží se simulovat podmínky koncertů, jak jsme na ně zvyklí z dob před koronavirem. V porovnání se zážitkem z novodobých živých vystoupení může být pro mnohé lepší alternativou spíše nostalgická vzpomínka na skutečné shows z festivalů či obrovských koncertních sálů.

U mnoha z nich si produkční společnosti daly záležet, a tak nemusíš poslouchat zvuk přes nekvalitní mikrofon z telefonu, ale přímo z koncertního audia.

Vybíráme 8 koncertů, které by tě v současné době mohly zahřát u srdce. Jde o multižánrovou nadílku těch nejkvalitnějších hudebních přenosů za poslední dekády. Samozřejmě, v některých případech je třeba brát v úvahu, že jde o vystoupení již zemřelých legendárních interpretů, jejichž kariéra vrcholila na přelomu tisíciletí.

Doporučeno
Jak se pandemie koronaviru podepsala na sexuálním průmyslu v Česku? Jak se pandemie koronaviru podepsala na sexuálním průmyslu v Česku? 10. dubna 2020 12:35

The Weeknd – Coachella 2018

The Weeknda světu představil Drake v roce 2010. Tajuplného zpěváka jsme však mohli stále jen slyšet. Teprve když ho fanoušci dokopali a pomohli mu s vydáním prvního mixtape projektu, Abel začal iniciativně tvořit. Po prvním vystoupení v torontském klubu Mod jsme už i na Refresher věděli, že se zrodila hvězda. Uplynulo devět let a The Weeknd je s albem After Hours na vrcholu všech prestižních žebříčků.

Jeho kariéra měla několik zásadních milníků, mezi které patří i působení na soundtracku Earned It k filmu 50 Shades of Grey. Do té doby ti zvědavější měli „svého“ světem neobjeveného a komercí neovlivněného interpreta, který si však zasloužil světla všech reflektorů planety.

Tracky o vztazích, drogách, zlomených srdcích a klubovém životě vystřídaly po roce 2015 i klasické popové věci. Kdo ví, zda by si „noví“ fanoušci zpívali Can't feel my face, kdyby zjistili, na co text odkazuje.

Dnes už The Weeknd naplní libovolný stadion, podzimní turné k novému projektu je však ohroženo. Připomeň si jedno z jeho legendárních vystoupení z roku 2018 na festivalu Coachella, kde zazněl celý jeho hvězdný setlist.

Metallica – Slane Castle 2019

Americkou heavymetalovou kapelu asi nemusíme nikomu blíže představovat. Když bubeník Lars Ulrich hledal na počátku 80. let v lokálních losangeleských novinách ambiciózní nové členy kapely, ještě netušil, že o dekádu později už přivítá na jednom koncertě více než milion diváků.

Doporučeno
Divoký gangster, který beefuje s Eminemem, nebo střízlík s růžovou kytarou? Zjisti, kým je Machine Gun Kelly Divoký gangster, který beefuje s Eminemem, nebo střízlík s růžovou kytarou? Zjisti, kým je Machine Gun Kelly 9. června 2023 8:30

Kapela za skoro čtyři dekády působení vydala deset alb a vystřídalo se v ní osm stálých členů. Od začátku až do dnešního dne ze seskupení nikdy neodešli James Hetfield a Lars Ulrich, třetím nejdéle působícím členem je Kirk Hammett. Tato trojice zažila všechny úspěchy včetně 9 vítězství Grammy z celkových 23 nominaci a celkově již více než 125 milionů prodaných kopií.

Jelikož je skupina stále velmi aktivní, vybíráme jeden ze zatím posledních koncertů na festivalu v Irsku, kde si živou skoro 3hodinovou show vychutnalo přibližně 80 tisíc diváků. Naštěstí v tomto případě organizátoři mysleli i na ty, kteří si chtěli záznam vychutnat z pohodlí domova.

 Beyoncé – Glastonbury Festival 2011

Královna popu už sice svou energii dávno přesměrovala jinam, zásluhy za současnou podobu hudebního průmyslu jí však nikdo nemůže upřít. Málokterá interpretka vložila tolik energie do přípravy choreografií a dramaturgie, jako právě Beyoncé. V kombinaci s jejím šarmem a pěveckým talentem je tak pravděpodobně nejlepší živou performerkou na planetě. Vedle toho všeho vědomě posiluje práva žen, které minimálně v minulosti měly větší problém prosadit se.

Beyoncé je do dnešního dne nejvíce nominovanou ženou na Grammy, zároveň je majitelkou 22 sošek, a to i přesto, že od alba Lemonade z roku 2016 tvoří jen sporadicky. Naposledy se připomněla průvodním albem k filmu Lion King, je však otázkou, zda jedna z nejlépe vydělávajících žen v hudbě ještě bude tvořit.

I proto vybíráme vystoupení z jejích nejlepších dob, nic to však nemění na tom, že titul nejvlivnější ženy zábavního průmyslu si držela až donedávna.

Radiohead – Glastonbury Festival 2003

Klasický příběh studentské kapely proměnil Thom Yorke jako lídr za pár let v rockový sen, který však vždy odkazoval na vliv post-punku a alternativního roku s příměsí toho, co již stanovily skupiny Queen nebo Pink Floyd. Yorke nejednou přiznal, že byl dominantním lídrem ve skupině, měl první i poslední slovo a tvůrčí proces stál na něm.

Doporučeno
Eminem chce, aby tě jeho hudba zabila, přirovnává se k vrahovi. Vydává album s 20 skladbami, hostují Juice WRLD či Ed Sheeran Eminem chce, aby tě jeho hudba zabila, přirovnává se k vrahovi. Vydává album s 20 skladbami, hostují Juice WRLD či Ed Sheeran 17. ledna 2020 7:40

Členové experimentální kapely Radiohead byli inovátory i mimo hudbu. Vzpomeňme si na jejich nápad s internetovou distribucí, aby se vyhnuli komerčním regulovaným playlistům, který později vyústil i v nápad zveřejnit záznam z jednoho z koncertů na internetu.

Za všechny vybíráme domácí koncert na britském festivalu Glastonbury, který v roce 2020 určitě nebude, protože ho organizátoři kvůli pandemii zrušili. Oslavil by už 50. výročí. Takto si ho před sedmnácti lety užilo přibližně 200 tisíc fanoušků:

Dimitri Vegas & Like Mike –  Tomorrowland 2019

V případě elektronické hudby je pravděpodobně poněkud náročnější užít si koncert z pohodlí domova, zvolili jsme proto velmi aktuální vystoupení z loňského Tomorrowlandu v podání populární dvojice Dimitri Vegas a Like Mike. Belgický festival se vyznačuje velkolepostí pokud jde o doprovodnou vizuální show, zároveň však platí, že patří mezi nejnákladnější festivaly s ohledem na syntetické vybavení pro ty nejskalnější fanoušky.

Toto bratrské řecko-belgické duo se každoročně objevuje na nejvyšších příčkách prestižního DJ Mag, v roce 2019 již dosáhli na jeho vrchol.

Se svým domovským house žánrem se předhání s kapacitami jako Martin Garrix, Hardwell nebo Armin van Buuren, vedle toho jsou stabilním pilířem každého multižánrového festivalu, kterému se vždy postarají o naplnění kapacity. S Tomorrowlandem jsou od roku 2010, kdy poprvé dostali za úkol připravit i oficiální hymnu.

Eminem – Madison Square Garden 2005

Dnes jsou již vystoupení detroitského veterána obrovskou vzácností, standardně ročně odehraje do deseti vystoupení, za něž si vyžádá několik desítek milionů dolarů a vrátí se zpět do studia. Už tři dekády bez problémů svou účastí vyprodá jakýkoliv stadion, zároveň si i novými projekty pojišťuje, aby jeho sláva neměla klesající tendenci.

Poslední roky sice zasvětil kritice mladých raperů, dnes už ale přiznává, že minimálně pár hodin týdně věnuje studování hudby, kterou by si za normálních okolností nepustil. Za vše mluví i jeho ochota spolupracovat s již zesnulým Juice WRLDem.

Ani po čtyřicítce Eminem neztratil náboj, který naplno předvedl na projektu Kamikaze, když potřeboval recenzentům i následovníkům rapového trůnu připomenout své zásluhy. Dnes je již na své poměry o něco klidnější, stále se však na počkání obuje do každého, jehož názor se mu nelíbí. Je známým kritikem Trumpa, dokonce už měl tu čest i s tajnými službami Bílého domu.

Pokud bychom se měli vrátit zpět ke skutečné klasice, právě začátky 20. století vykouzlí úsměv na tváři všem památníkům. Slim Shady v roce 2005 vyprodal Madison Square Garden v New Yorku, úsměvná je například pasáž po 47. minutě, kdy raper vyzývá publikum, aby rozsvítilo displeje pagerů a Blackberry telefonů.

Kanye West – The Forum 2019

Bohužel, nikdo nemohl předpokládat, že Kayne West jednou otočí list a přejde na křesťanskou víru, proto neexistuje oficiální a distribuovatelný záznam z jeho rapových koncertů. Samozřejmě, tento majetek si vydavatelství chrání, protože nepředpokládali, že jednou bude jedinou možností sledovat tyto záznamy online. Existují i ​​vzácné záběry ze starších vystoupení, jde však jen o některé skladby, aby si fanoušek přišel užít celé vystoupení živě.

Dnes je z Kanyeho Westa gospelový interpret, který v textech chválí Boha a verbuje fanoušky na víru. Dobrou zprávou je, že i jeho starší, méně kontroverzní věci dostaly novou podobu, v jejímž rámci zachoval statisticky významně prvky tvorby, dlouholetí fanoušci se však musí smířit s tím, že už nikdy nevzniknou alba se zvukem jako My Beautiful Twisted Fantasy. Zároveň si musíme zvyknout, že Kanye už neshromažďuje všechna prvenství, pokud jde o zvuk rapových skladeb ve světe.

 přesto má jeho gospelové vystoupení něco do sebe, minimálně pokud jde o energii a kvalitu hudebního zpracování. Pokud si odmyslíme všechny doprovodné předmluvy, tak platí, že Yeezus je stále géniem v tom, čemu se právě rozhodne věnovat. 

Amy Winehouse – Porchester Hall 2007

Titul moderní královny jazzu a soulu zatím stále patří zesnulé Amy Winehouse, jejíž kariéra měla relativně velmi rychlý vzestup bohužel osudným se jí staly problémy v osobním životě. Tajemstvím nebyly ani závislosti, se kterými v konečném důsledku ani nebojovala, právě naopak, v skladbách otevřeně říkala, že se nemá v plánu léčit. I to však k hudebníkům jejích rozměrů často patří, obzvláště, když nevidí důvod budovat kariéru systematicky.

Ve skutečnosti jí ke štěstí a úspěchu stačilo zlato v hrdle a chuť tvořit. Zatímco hudební byznysmeni vyprodávali stadiony, Amy se spokojila i s komorním prostředím jazzových klubů, na stage vždy přinesla své charisma a poctivě odzpívala každý tón.

Zpět
Sdílet
Diskuse