Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2020 9:57
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Kam vyhazovat roušky a jak třídit odpad během pandemie koronaviru?

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jak nakládat s odpadem upřesnilo ministerstvo životního prostředí na svých stránkách.

Jak správně (ne)třídit upozorňuje nový článek na webu ministerstva životního prostředí. V první řadě by neměli třídit ti, kteří jsou v karanténě, respektive domácnosti, které mají člena nakaženého koronavirem. Aby totiž mohlo být vyvážení odpadů udrženo v chodu, je třeba chránit popeláře před nákazou. V tomto případě by měli i při vyhazování směsného odpadu dbát na to, aby veškeré potenciálně nakažené odpadky byly řádně zabezpečeny.

Doporučeno
Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11. dubna, vedení krizového štábu převzal Hamáček Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11. dubna, vedení krizového štábu převzal Hamáček 30. března 2020 17:56

Pro domácnosti, které jsou akorát v nucené izolaci a s nákazou do styku nepřišly, platí prakticky stejné podmínky jako dříve. Třídí jako dříve, směsný odpad se odkládá do černých popelnic. Jediným rozdílem je likvidace potenciálně infikovaného materiálu, kterými mohou být roušky či ochranné rukavice.

Ty se vkládají do plastového sáčku, který se zabezpečí, a následně vyhodí do směsného odpadu. Směsný odpad se nyní více než dříve nesmí nechávat před popelnicemi. Před i po manipulaci s odpadem si musí důkladně umýt ruce, jak varuje Státní zdravotní ústav.

Domácnosti, které mají minimálně jednu osobu v nařízené karanténě, nesmí třídit odpad kvůli riziku nakažení. Veškerý odpad vkládají do plastového pytle s minimální tloušťkou 0,2 mm, pokud požadovanou tloušťku nemá, je třeba jej dát do dvou. Co nejdříve, nejpozději však do 24 hodin, je následně nutno tento pytel zavázat, zvenku dezinfikovat, a až teprve potom vyhodit do směsného odpadu.

Stejná pravidla platí pro domácnosti, které nakaženy jsou. Důležitým prvkem manipulace s odpadem je také vždy si pořádně umývat ruce, nejlépe je i dezinfikovat gelem.

Třídit odpad smí jen „zdraví“, upozorňuje ministerstvo životního prostředí. Použitá rouška patří do sáčku a smíšeného odpadu
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Pokud to není opravdu nutné, je třeba odložit veškeré odvážení odpadu na sběrný dvůr. Další informace k tomu, jak se zbavovat odpadu, je popsán v letáku, který ministerstvo vydalo.

Domů
Sdílet
Diskuse