Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2020 11:26
Čas čtení 2:50
Vojtěch Vanda

Návrh na posílení pravomocí premiéra na úkor parlamentu v krizi se projednávat nebude. Tohle se kolegům nepovedlo, uvedl Babiš

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministerstvo obrany vydalo vyjádření, po zveřejnění článku Aktuálně.cz a týdeníku Respekt, ve kterém má ministr obrany navrhovat posílení pravomocí vlády a premiéra na úkor parlamentu.

Po včerejším článku, na kterém spolupracovali server Aktuálně.cz a týdeník Respekt, ve kterém bylo uvedeno, že ministerstvo obrany navrhlo v dokumentu „Zpráva o plnění neuzavřených úkolů vyplývajících z optimalizace současného bezpečnostního systému České republiky“ v případě krize přenechat řízení země pouze vládě a premiérovi, vydala instituce upřesňující vyjádření. Jedná se prý pouze o úvahový dokument a jeho načasování bylo podle ministra obrany Lubomíra Metnara nešťastné.

Doporučeno
Thomayerova nemocnice uvádí na pravou míru nepravdivé a zmatečné informace o nákaze personálu, pacientů a jejím původu Thomayerova nemocnice uvádí na pravou míru nepravdivé a zmatečné informace o nákaze personálu, pacientů a jejím původu 30. března 2020 15:08

Na webu Aktuálně.cz včera vydali článek „Ministr obrany navrhuje v krizi posílení pravomocí premiéra na úkor parlamentu“, podle nějž ministr obrany Lubomír Metnar předložil vládě k projednání jeden dokument. Ten má navrhovat, v době krize, přenechání řízení země pouze vládě, pokud by byl v ten moment parlament neschopný okamžitě reagovat na nastalou situaci. Kdyby byla neakceschopná i vláda, moc by měl v rukou pouze premiér.

Návrh na oslabení moci parlamentu byl přednesen v posledních dnech i v Maďarsku, kde se vládě v čele s premiérem Viktorem Orbánem povedlo prosadit jeho vládnutí během nouzového stavu pomocí dekretů. Opozici, v čele s místopředsedou Pirátů Vojtěchem Pikalem, který na návrh upozornil, se i z tohoto důvodu tento návrh nelíbí. Podle něj už prý parlament dokázal, že se dokáže i v krizové situaci sejít, a to i v poměrně provizorních podmínkách. 

„I v případech, kdy se nemůže scházet Poslanecká sněmovna jako celek, stále existují varianty, kdy jejím jménem může vystupovat volený orgán sněmovny. Podobně jako v případě evropské legislativy rozhoduje Výbor pro evropské záležitosti jménem celé sněmovny, může ji v době krize zastoupit výbor s patřičnou odborností. Ostatně tuto variantu připouští i samotný materiál ministerstva obrany. Tu však bez dalšího odůvodnění v materiálu zavrhuje a vydává se pouze cestou posílení vlády,“ kritizuje návrh, podle Aktuálně.cz, Pikal.

Dnes se k situaci vyjádřilo i samo ministerstvo. „(Dokument) je doporučením odborné skupiny (složené ze zástupců ministerstev obrany, vnitra, zahraničních věcí, spravedlnosti, Úřadu vlády, konzultačně se podíleli i odborníci na ústavní právo), projednala ho Bezpečnostní rada státu, a nyní byl předložen vládě k projednání pouze v informativním režimu s tím, aby jej vzala na vědomí jako úvahový dokument,“ vysvětluje ve vyjádření Jan Pejša z odboru komunikace ministerstva obrany.

Doporučeno
Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11. dubna, vedení krizového štábu převzal Hamáček Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11. dubna, vedení krizového štábu převzal Hamáček 30. března 2020 17:56

„Odborníci zkoumali varianty, jak postupovat v krajní situaci, kdy nebude usnášeníschopná sněmovna nebo vláda. Stát musí mít stanovené kompetence a být připraven na tyto hypotetické situace, které mohou nastat. Proto vznikl tento úvahový dokument, o kterém chceme dále diskutovat napříč politických spektrem,“ napsal náměstek ministra obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie Radomír Jahoda, který byl jedním ze zpracovatelů.

K dokumentu a situaci kolem něj se vyjádřil i samotný ministr obrany Metnar. „Plníme úkol uložený vládou v roce 2015, jehož řešení započalo již v roce 2005 usnesením vlády č. 1214,“ uvedl, „jde o pouhé doporučení meziresortní odborné skupiny, jak řešit připadnou krizovou situaci.“ Parlament prý oslabovat nechtějí, chtějí vést pouze diskuzi napříč politickými stranami, což je prý jasně v dokumentu uvedeno.

Ministr nakonec i na Twitteru přiznal, že načasování tohoto návrhu bylo poměrně nešťastné„Přiznávám, že načasování vložení doporučujícího úvahového dokumentu do vládního systému bylo nešťastné, rozhodně nechci v dané situaci oslabovat moc Poslanecké sněmovny!“ stojí v tweetu. Prý by muselo dojít k široké politické shodě, aby k něčemu jako oslabení moci sněmovny mohlo dojít.

Doporučeno
Česko má 3 002 nakažených. Zemřelo 24 lidí, 25 se uzdravilo (Aktualizováno) Česko má 3 002 nakažených. Zemřelo 24 lidí, 25 se uzdravilo (Aktualizováno) 31. března 2020 7:59

Jak píše server Aktuálně.cz, možnost předání moci v době nouzového stavu vládě či premiérovi, by vyžadovala přijetí novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Ta by musela být schválena minimálně třípětinovou většinou poslanců a stejným počtem senátorů, kterým však současná vláda nedisponuje.

„Absolutně s tím nesouhlasím, zastavil jsem to a projednávat to SAMOZŘEJMĚ nebudeme. Nevím, proč teď Ministerstvo obrany vytáhlo dokument, který jim zadala vláda už v roce 2015. Tohle se kolegům fakt nepovedlo,“ vyjádřil se k situaci Andrej Babiš.

Domů
Sdílet
Diskuse