Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2020 12:26
Čas čtení 1:31
Antonín Havlík

Pražský nevěstinec měl sloužit jako noclehárna pro lidi bez domova, ale nevyhovuje. Ubytují je prý na stadionu Strahov

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Bude v pražském nevěstinci přístřeší pro lidi bez domova?

Lidé na ulici z logiky věci nemohou dodržovat domácí karanténu. Praha proto hledá způsoby, jak jim pomoct. Minulý týden ohlásila, že chce vyklidit budovu nevěstince v pražských Holešovicích a poskytnout ji osobám v nouzi.

Firma měla mít na vystěhování 72 hodin, provozovatel se však bránil, že není na delší ubytování vhodná a chce nabídnout jiné prostory. Nyní se ukazuje, že by všechno mohlo být jinak.

Hygienici totiž podle iDnes.cz přišli na obhlídku budovu v pondělí, ve středu není budova stále vyklizená a stanovisko magistrátu dosud není jasné. Podle provozovatele jsou prostory odvětrávané jen za pomoci vzduchotechniky, proto by mohlo dojít k rozšiřování nákazy koronavirem.

Pražský nevěstinec měl sloužit jako noclehárna pro lidi bez domova, ale nevyhovuje. Ubytují je prý na stadionu Strahov
Zdroj: TASR/AP

Za to se rýsují jiné plány – v prostorách pražského stadionu Strahov. Tyto prostory by měly sloužit asi pro dvacet lidí a nejen pro ty, kteří jsou bez domova, ale i v akutní nouzi – je určen třeba těm, kterým pronajímatel vypověděl nájem. Provoz strahovské ubytovny má začít příští týden.

„Chceme otevřít bývalou sportovní ubytovnu, která je umístěna ve čtvrtém patře tribuny stojící nejblíže studentským kolejím. Je tam voda i topení, ale bude nutné provést základní údržbu,“ řekl iDNES.cz radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). 

„Naším cílem je v nejbližším období zajistit 330 až 500 lůžek, tedy ubytování pro třetinu až polovinu lidí bez přístřeší v pražských ulicích. Je potřeba si uvědomit, že lidé bez domova mají často různé zdravotní komplikace a jejich pobyt ve skupinách na ulici či v MHD v současnosti představuje zvýšené riziko nejen pro ně samotné, ale i pro všechny Pražany,“ uvedl minulý týden radní pro bydlení Adam Zábranský.

Pražský nevěstinec měl sloužit jako noclehárna pro lidi bez domova, ale nevyhovuje. Ubytují je prý na stadionu Strahov
Zdroj: Wikimedia Commons
Doporučeno
Místo prostitutek bezdomovci. Pražský nevěstinec Showpark se musí do 72 hodin vyklidit, aby poskytl přístřeší lidem bez domova Místo prostitutek bezdomovci. Pražský nevěstinec Showpark se musí do 72 hodin vyklidit, aby poskytl přístřeší lidem bez domova 26. března 2020 19:16

Výkonné umělkyně

Hlavní město, kde se nachází největší počet lidí v nouzi, v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) minulý týden vymyslelo, že by v době koronavirové krize mohli být ubytováni v budově holešovického Showparku.

S tímto pražským nevěstincem, kde podle jeho majitele Zbyňka Mately pracují „výkonné umělkyně“, město vede už delší dobu vyostřený spor.

Praze se nelíbí, že jsou prostory v hale číslo 18 využívané jako veřejný dům, Matela však odpovídá smlouvou podepsanou do roku 2025 a také tezí, že v ShowParku „nejsou žádné prostitutky“

Společnost podle něj nedělá nic nezákonného a z budovy se vystěhovat nechce. Kvůli různým právním kličkám město vyhrálo soudní spor (se společností Delta Center, která má tržnici v nájmu) až letos.

Domů
Sdílet
Diskuse