Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2020 15:14
Čas čtení 1:30
Adam Novosad

Doktorka z Wu-chanu, která svět upozornila na tutlání koronaviru čínskou vládou, je nezvěstná. Zřejmě ji zatkli

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ai Fen pravděpodobně doplatila na svou odvahu, když před dvěma týdny poskytla několika médiím otevřené interview.

Čínská vláda se na začátku epidemie koronaviru snažila situaci ututlat. Regionální úřady ve Wu-chanu zpočátku dokonce tvrdily, že se virus nepřenáší z člověka na člověka, i když všechno nasvědčovalo, že tomu tak je.

Vláda zakazovala tamním lékařům, aby o novém viru informovali veřejnost, a tak dnes experti tvrdí, že s pravdivými informacemi by se mohl svět vyhnout pandemii aktuálního rozsahu.

I lékařka Ai Fen byla jednou z těch, kteří navzdory zákazům vlády vyfotila pozitivní test jednoho z pacientů se zakroužkovaným nápisem „SARS koronavirus“, upozorňuje Radio Free Asia. Ai Fen se před dvěma týdny rozhodla otevřeně promluvit několika médiím o tom, co se ve skutečnosti dělo v nemocnici, kde začali léčit první pacienty. Tyto rozhovory samozřejmě čínští cenzoři urychleně z internetu smazali.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

V rozhovorech přiznala, že jí úřady zakázaly informovat o jakémkoliv tématu spojeném s virem. Namísto toho se tak se svými poznatky podělila se skupinou lékařů, aby věděli, s čím budou bojovat, a za tento krok ji disciplinárně potrestali. Když informace s kolegy sdílela, policie si předvolala osm z nich. Vyslýchala je, aby zjistila, co všechno vědí, a striktně jim zakázala zprávy šířit dál.

Na svou odvahu nyní zřejmě Ai Fen doplatila. Investigativci z televizní show 60 Minutes Australia zjistili, že už dva týdny nikdo neví, kde se lékařka nachází. Nechodí do práce a v uplynulých 14 dnech ani jednou nepoužila sociální sítě, kde předtím 16. března napsala, že se vrací do práce.

Doporučeno
Lékař, který i přes tlak ze strany čínské vlády upozornil na koronavirus ve Wu-chanu, zemřel Lékař, který i přes tlak ze strany čínské vlády upozornil na koronavirus ve Wu-chanu, zemřel 7. února 2020 6:48

Na jejím účtu po odvysílání televizní show přibyl nový příspěvek, ale lidé reagují skepticky na to, zda ho napsala ona, nebo jen někdo vydávající se za doktorku. Ai Fen zřejmě zadržela policie tak jako několik amatérských novinářů v uplynulých měsících.

Ačkoliv oficiálně úřady téměř nikdy nepřiznávají, že své obyvatele zadrželi proto, že šířili své znalosti, v poutech pravděpodobně skončili i novináři a whistlebloweři Fang Bin, Chen Qiushi a Li Zehua. Do hledáčku policie se dostali proto, že na čínských sociálních sítích sdíleli informace o koronaviru.

Domů
Sdílet
Diskuse